Romanii care au ascultat sfatul BNR au ajuns victime ale bataliei politice

Luni, 27 August 2012, ora 07:19
6520 citiri
Romanii care au ascultat sfatul BNR au ajuns victime ale bataliei politice

Eforturile BNR de a frana deprecierea leului ofera un moment de respiro romanilor cu credite in valuta, ale caror rate lunare au crescut cu cateva sute de lei in doar cativa ani.

Pe de alta parte, masurile bancii centrale imping in sus nivelul indicelui Robor, pe baza caruia sunt calculate dobanzile aferente imprumuturilor in moneda nationala, cand tocmai incepeau sa se resimta efectele operatiunilor bancii nationale de reducere a dobanzii de politica monetara, in scopul incurajarii imprumuturilor in lei.

Dupa ce pe 3 august cursul valutar a atins nivelul maxim istoric de 4,6481 lei pentru un euro, BNR a decis reducerea lichiditatilor din piata, anuntand, pentru prima data din noiembrie 2008, plafonarea sumelor imprumutate bancilor prin intermediul licitatiilor repo organizate saptamanal pana la 4 miliarde de lei saptamana trecuta, reducand astfel cantitatea de lei de pe piata si descurajand atacurile speculative carora a fost supus leul.

In consecinta, moneda a recuperat o mare parte din pierderile inregistrate anterior, cursul revenind sub 4,5 lei unitate. In acelasi timp, dobanzile din piata interbancara au urcat simtitor.

Astfel, Robor la 3 luni, cel mai frecvent utilizat in formula de calcul a dobanzii variabile, a atins pragul maxim de 6,5% pe 18 august, inregistrand o crestere de peste 2 puncte procentuale fata de nivelul minim atins pe 12 aprilie, de 4,21%, o consecinta a taierilor succesive ale dobanzii cheie, pana la nivelul de 5,25%.

Practic, in cazul unei rate lunare pentru un credit ipotecar de 200.000 de lei acordat pe o perioada de 30 de ani, cu o marja fixa de dobanda de 2%, diferenta inseamna o crestere de aproape 300 de lei a ratei lunare, de la aproximativ 1.200 lei in aprilie la aproximativ 1.470 de lei in prezent.

BNR, prudenta in contextul crizei politice

Demiterea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu in mai si preluarea guvernarii de catre premierul Victor Ponta au constituit un semnal de alarma cu privire la criza politica ce avea atinga apogeul odata cu suspendarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de catre Parlament, indemnand banca nationala la prudenta. Evenimentele care au urmat au facut ca o schimbare a politicii BNR sa fie putin probabila.

In perioada 31 mai-31 iulie deprecierea leului a fost cauzata exclusiv de factori interni, conform unei analize a Centrului Roman de Politici Europene, in contextul in care monedele regionale au inregistrat un avans in acest interval. Dupa suspendarea presedintelui, pe 6 iulie, pana la inceputul lunii august, leul a scazut cu 4% in timp ce zlotul si forintul s-au apreciat cu 3, respectiv 2 procente, pe fondul perceptiei negative ale investitorilor privind economia romaneasca.

Invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui de catre Curtea Constitutionala a Romaniei nu aduce stabilitatea necesara, conflictele dintre presedintele revenit la Cotroceni si guvernul social-democrat ostil continuand. In acest context, agravat si de neincrederea generata de alegerile parlamentare din toamna, BNR ar putea sa mentina masurile pentru sustinerea leului, desi analistii avertizeaza cu privire la impactul negativ al acestora asupra economiei reale.

Predomina in continuare imprumuturile in euro

Soldul creditelor in lei acordate de banci populatiei si companiilor a fost de 80,8 miliarde de lei la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor centralizate de BNR, in usoara crestere fata de lunile precedente. Imprumuturile in euro au continuat sa predomine, soldul total al acestora ajungand la 124,8 miliarde de lei.

Vestile bune continua pentru clientii cu credite in euro. Acestia beneficiaza atat din aprecierea leului, cat si in urma scaderii indicelui Euribor, pe fondul reducerii dobanzii cheie de catre Banca Centrala Europeana pana la nivelul minim istoric de 0,7%. Astfel, Euribor la 3 luni a coborat la sfarsitul saptamanii trecute pentru prima oara sub nivelul de 0,3%, iar de la inceputul anului, nivelul indicelui a scazut cu peste 1 punct procentual.

Incepand cu toamna anului trecut, BNR a adoptat o serie de masuri pentru incurajarea creditarii in lei, reducand dobanda-cheie, alimentand piata cu lichiditate si restrictionand accesul populatiei la imprumuturile in valuta pentru a limita riscul valutar. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a indemnat in repetate randuri romanii sa se imprumute in moneda nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#crestere rata credit lei, #dobanda credite, #credite banci , #credit