Credite: Vom putea alege intre rate egale si rate descrescatoare

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 13:54
3748 citiri
Credite: Vom putea alege intre rate egale si rate descrescatoare

Romanii care au credite vor putea opta in ce mod vor rambursa banii, alegand intre metoda ratelor egale calculate pana la maturitate sau a ratelor descrescatoare.

"Rambursarea creditelor pe termen mediu si lung se poate face in doua moduri: prin rate egale (anuitati) si prin rate descrescatoare. Consumatorul are dreptul sa aleaga modalitatea prin care doreste sa ramburseze creditul", precizeaza noul alineat introdus la articolul 38 din OUG 50/2010, si votat de Comisia pentru buget, finante si banci, citat de Gandul.

Rambursarea prin rate descrescatoare are insa mai multe avantaje, cum ar fi dobanda totala platita mult mai mica decat in cazul rambursarii prin rate egale. De exemplu, la un credit de 300.000 de euro, pe 30 ani, cu o dobanda de 5,95% pe an, diferenta este de 79.231 euro.

La rambursarile descrescatoare suma imprumutata are rata de scadere mai mare, deoarece capitalul imprumutat scade constant de la o luna la alta, clientii platesc mai putina dobanda in primii ani.

"Desi metoda de rambursare prin rate descrescatoare prezinta avantaje multiple si semnificative in favoarea consumatorilor, acestora nu le este permisa (de catre creditori) rambursarea creditelor prin rate descrescatoare. Daca pe site-uri, teoretic, cateva banci inca mai prezinta posibilitatea de alegere a metodei prin care se poate rambursa creditul, in practica, nu se permite consumatorului sa-si manifeste optiunea.

De-a-lungul timpului, foarte putine banci din Romania au permis alegerea metodei de rambursare de catre consumator. In ultimii ani, aceasta posibilitate de alegere a disparut. In prezent, bancile impun metoda de rambursare prin anuitati (rate egale)", se arata in materialul de sustinere a amendamentului.

Cu toate acestea, exista si un dezavantaj constand in faptul ca in primii ani rata este mai mare decat in varianta rambursarii in rate egale, ceea ce limiteaza capacitatea de indatorare a clientilor.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#rambursare credit, #rate credit, #rate fixe credit, #rate descrescatoare credit , #credit