Creditele de consum, la promotie

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 12:35
2031 citiri
Creditele de consum, la promotie
Foto: Arhiva

In asteptarea implementarii noului regulament privind creditarea, bancile locale promoveaza, in continuare, creditele de consum, amanand pe cat posibil masurile de precautie pe care banca centrala incearca sa le impuna.

De exemplu, Millennium Bank a redus, de curand, cu 0,75 puncte procentuale marja de dobanda pentru creditele de nevoi personale cu garantie ipotecara, cuprinsa intre 5,25% si 6,25% pe an. Marja se adauga peste indicatorii Euribor la 3 luni sau Robor la 3 luni, in functie de moneda imprumutului. Creditele se acorda pe o perioada de cel mult 25 de ani, iar suma maxima care poate fi accesata este de 150.000 euro. Comisionul de analiza a dosarului de credit este de 500 euro.

Totodata, CEC Bank desfasoara, pana la sfarsitul anului, o campanie de promovare a creditelor de consum in lei si euro, in cadrul careia dobanda este de 10,13% (Robor la 3 luni + 3,9 p.p.) pentru creditele in lei, respectiv 8,81% (Euribor la 3 luni + 7,25 p.p.) pentru creditele in euro. Comisionul de administrare aplicabil lunar la soldul curent al creditului este 0,30%. Banca percepe un comision lunar de administrare de 0,30% aplicat la sold, dar nu percepe comision de analiza. Imprumutul poate fi contractat pe o perioada de cel mult 8 ani pentru creditele in lei si de 7 ani pentru creditele in euro, iar valoarea maxima este 50.000 lei/10.000 euro.

Banca Comerciala Romana (BCR) promoveaza creditele de nevoi personale cu dobanda fixa in lei. Banca nu percepe comision de analiza pentru clientii care aleg sa isi vireze salariul prin BCR pana pe 31 octombrie. Clientii pot imprumuta pana la 20.000 de euro, suma rambursabila in cel mult 10 ani. Dobanda este cuprinsa intre 14,90% si 19,90%, in functie de perioada de creditare.

Carpatica acorda clientilor care solicita un credit de nevoi personale cu ipoteca, pana la sfarsitul anului, dobanzi reduse fata de nivelul standard cu peste 1 punct procentual, la creditele in euro, si cu peste 0,5 puncte procentuale, pentru creditele in lei. Creditul se acorda pe o perioada maxima de 35 de ani, iar suma maxima ajunge la 300.000 de euro. Dobanda se calculeaza pe baza formulei Robor la 6 luni + 3,64% pentru creditele in lei, respectiv Euribor la 6 luni + 5,49% pentru imprumuturile in euro. Banca nu percepe comisioane.

BNR intentioneaza sa introduca masurile menite sa "echilibreze structura monetara a creditelor acordate persoanelor fizice" pana la 31 octombrie 2011, potrivit avizului Bancii Centrale Europene din 20 septembrie 2011, acesta fiind termenul limita prevazut in acordul incheiat cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Conform noului regulament, creditele de nevoi personale, inclusiv cele garantate cu ipoteca, se vor acorda pe o perioada de cel mult 5 ani. In plus, pentru credite de consum negarantate, clientii trebuie sa aduca garantii materiale si personale in valoare de 133% din suma accesata.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, creditul de consum pe 20 de ani reprezinta un "nonsens", iar bancile care au acordat astfel de imprumuturi au, in prezent, cele mai multe credite neperformante.

In pofida cresterii constante a numarului creditelor neperformante de la o luna la alta, bancile au relaxat standardele de creditare in al doilea trimestru din 2011, spre deosebire de bancile din zona euro, atat in cazul creditelor de consum, cat si al creditelor ipotecare, se arata in sondajul BNR din august privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.

"Intensificarea concurentei din sectorul bancar este factorul care a avut cea mai mare contributie in adoptarea masurilor de relaxare a standardelor de creditare. Cererea modesta de credite din partea populatiei este posibil sa fi amplificat actiunea acestui factor", se precizeaza in sondajul publicat de BNR.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#credite consum, #credit ipoteca, #Banca Nationala Romaniei , #credit