Creditele, povara prea grea pentru Romania in 2012?

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 14:36
1654 citiri
Creditele, povara prea grea pentru Romania in 2012?

Potrivit proiectului de buget pe anul 2012, statul va da 10,2 miliarde de lei in contul dobanzilor pentru datoria publica, cu doar 7,5% mai mare decat cea de anul acesta. Avansul este mai mic chiar decat cresterea totala a datoriei publice, acest lucru insemnand ca Romania trebuie sa se imprumute la dobanzi mai mici.

Insa tari ca Grecia, Portugalia, Irlanda nu au reusit acest lucru. Fata de acestea, Romania a avut un ritm de crestere a costurilor cu dobanzile mai rapid, avansul inregistrat fiind de la jumatate de miliard la 2,5 miliarde de euro in decurs de patru ani, scrie Romania Libera.

Avantajul Romaniei este reprezentat de dobanda de politica monetara inca mare. Desi Banca Nationala a Romaniei a redus acest indice de la 6,25%, unde a fost mentinuta din mai 2010, la 6%, acesta are un nivel ridicat fata de tarile din zona euro, unde este de 1,25%. Astfel, BNR are un larg spatiu de manevra.

"Una din conditii ar fi ca dobanzile de interventie BNR sa scada rapid catre 5% inca de la sfarsitul acestui an. In plus, rezervele minime obligatorii ar trebui sa se micsoreze astfel incat si imprumuturile la termene lungi sa poata fi accesate la dobanzi mai mici, iar curba de dobanzi sa se inverseze ( dobanzile la termene mai lungi sa fie mai mici decat cele pe termen scurt). Romania va trebui sa fie in permanenta, prezenta pe pietele externe de obligatiuni non euro ", a precizat Lucian Isar, fost economist-sef al Bancpost Romania.

Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR. Acestea reprezinta operatiunile de atragere de depozite pe termen de o saptamana, derulate prin licitatie la rata fixa de dobanda.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#credit, #credite banci, #credite Romania, #datorie Romania , #credit