Creditele se scumpesc in ciuda scaderii cererii

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 20:47
1589 citiri
Creditele se scumpesc in ciuda scaderii cererii

Costurile mai mari percepute vor face ca imprumuturile sa fie mai greu de rambursat. Bancile au marit si comisioanele dupa ce numarul acestora a fost limitat de un act normativ.

Bancile au majorat costurile totale percepute la creditele noi, chiar daca una din problemele cu care se confrunta in aceasta perioada este cererea scazuta de imprumuturi, relateaza Capital.

Suplimentar, bancherii au marit si dobanzile percepute la creditele vechi aflate in sold acordate populatiei. O astfel de masura creste insa riscul de nerambursare, clientii cu venituri micsorate de criza avand de platit rate lunare mai mari.

Dobanda anuala efectiva la creditele contractate pentru achizitia de locuinte in euro a sarit cu 1,62 puncte procentuale in luna iulie, ajungand la 7,29%, potrivit statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Ultima data cand costul efectiv al acestor imprumuturi a fost mai mare de 7% a fost in august 2009.

A crescut si costul creditelor noi de consum in lei

In luna iulie a acestui an a crescut pentru a doua luna consecutiv si costul creditelor noi de consum in lei. DAE la aceste imprumuturi a crescut cu un punct procentual, costul mediu ajungand la 18,77%.

Si in urma cu o luna, bancile au marit costul total impus clientilor cu aproape 0,6 puncte. Astfel, costurile efective ale imprumuturilor de consum in moneda nationala au ajuns comparabile cu cele percepute in vara anului 2008. Atunci, acestea erau in crestere comparativ cu lunile anterioare.

Marirea dobanzilor percepute la credite a fost cauzata, intr-o anumita masura, si de cresterea ratei interbancare ROBOR, care in iulie a fost cu circa 0,3 puncte procentuale mai mare decat in iunie, la scadentele de trei, sase si noua luni, cele care sunt de referinta pentru imprumuturile luate de populatie.

Dobanzile nominale medii aplicate de banci la creditele noi in lei au crescut insa mai mult - cu 0,44 puncte. In plus, dobanzile percepute la credite nu se reactualizeaza in fiecare luna in functie de evolutia indicilor de referinta, multe banci comerciale facand acest lucru trimestrial sau semestrial.

Mult mai important, cresterea costurilor totale la creditele noi este cauzata de majorarea unor comisioane dupa intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 50/2010 care reglementeaza creditele contractate de populatie.

Acelasi comision, dar mai mare si cu un alt nume

Actul normativ impune ca bancile sa perceapa un numar limitat de comisioane. Bancile au gasit insa o portita de ocolire a restrictiilor legale: comisioanele se imputineaza, dar devin considerabil mai mari.

Astfel, prevederea introdusa cu scopul de a proteja clientii bancilor ajunge, de fapt, sa ii dezavantajeze in final deoarece bancile au marit costurile totale percepute. Daca inainte exista un comision de analiza, de obicei de 2% din suma acordata la creditele de consum in lei, acum acesta si-a schimbat denumirea in comision "de acordare" si de multe ori ajunge la 3%.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#credite mai scumpe, #scadere cerere credite, #dobanzi mari banci, #comision de analiza, #comision de acordare , #credit
Comentarii
Poza dr_mengele
dr_mengele
rank 5
cele doua lucruri care scumpesc indiferent de situatie
Poza mm90
mm90
rank 2