Cum ar trebui modificata ordonanta creditelor?

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 12:50
2457 citiri
Cum ar trebui modificata ordonanta creditelor?
Foto: Arhiva

Ordonanta de urgenta 50/2010, prin care ar trebui sa se reglementeze creditele pentru consumatori, este unul din principalele subiecte de dezbatere a parlamentarilor in aceste zile, Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor aducand cateva modificari deja.

Astfel, deputatii din comisie au aprobat un amendament prin care clientii sa fie mai bine informati inainte de a semna contractul de credit, dar au respins limitarea sumei creditului la 75.000 de euro.

Ce ar mai trebui, insa, modificat, pentru ca legea sa fie avantajoasa si pentru clienti si pentru banci, asa cum insistau atat autoritatile romane, cat si seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks?

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta mai multe grupuri de clienti nemultumiti ai unor banci, unul din lucrurile care trebuie inlaturate este termenul "acceptare tacita".

Potrivit textului ordonantei, nesemnarea actului aditional se considera a fi acceptare tacita. Insa, potrivit lui Piperea nesemnarea poate reprezenta un dezacord expres. "Cel mult, acceptare tacita poate sa fie echivalata cu tacerea, o consimtire din partea celui care tace. Dar, daca trimiti un refuz de nesemnare a actului aditional, cum poti sa spui ca nesemnarea in sine este acceptare tacita", a explicat, pentru Ziare.com, Gheorghe Piperea.

Un al doilea aspect ce afecteaza clientii este articolul 71 din ordonanta, care permite bancii se cesioneze creanta oricui, atat la recuperatorii de creante, cat si la diverse subsidiare, fara acordul clientului.

Acest lucru este dezavantajos pentru clienti din doua motive: in primul rand, daca ar trebui sa dea in judecata subsidiara respectiva, trebuie sa faca acest lucru in tara in care aceasta se gaseste, potrivit lui Piperea.

In al doilea rand, odata "vandut" clientul la o societate care nu este banca, se poate pune problema daca nu cumva se pierde calitatea de consumator al unor servicii bancare si, deci, posibilitatea de a folosi legislatia protectiei consumatorilor.

"In articolul 71 mai exista un text, si mai urat pentru consumatori, care spune ca, daca se vinde creanta si, totusi, banca pastreaza administrarea acelei creante, chiar daca a vandut-o unei filiale din Olanda sau din Insulele Virgine Olandeze, de exemplu, in aceste instante nu este nevoie nici macar de o instiintare in prealabil a clientului, ci, pur si simplu, esti vandut si gata, asta este tot, ceea ce nu este in regula", a explicat Piperea.

Ce se intampla cu marjele si comisioanele?

Nu in ultimul rand, OUG 50/2010 nu mentioneaza clar daca restul comisioanelor, in afara celor 4 enumerate in textul ordonantei, mai sunt sau nu permise.

De asemenea, nu se specifica daca banca are dreptul sa majoreze marja care se adauga la indicii de referinta variabli (Euribor, Robor, Libor), astfel incat sa-si pastreze costurile initiale.

"Cele mai multe banci au zis ca ordonanta le permite sa redenumeasca un comision, dar il lasa asa cum era, desi era clar, de la inceput, ca era clauza abuziva, si, de asemenea, ca ordonanta le permite sa majoreze marja, in asa fel incat sa pastreze costurile. Nu este deloc interpretabila in acest mod ordonanta, dar bancile au interpretat-o in sensul acesta. Poate ca ar fi bine ca in lege sa se specifice acest accept: nu pot sa majorezi marja sau poti s-o majorezi", a spus avocatul.

Directiva europeana poate fi adaptata, daca este mai bine pentru client

Referitor la limitarea sumei creditului, asa cum este in directiva europeana, Piperea sustine ca aceasta da o limita minima, legea putand fi adaptata in legislatia interna, daca este favorabila consumatorului.

De asemenea, in directiva se mentioneaza ca nu este aplicabila creditelor ipotecare, bancherii invocand acest lucru pentru cererea limitarii sumei. "Pe de alta parte, directiva spune asa pentru un motiv foarte simplu, care este la mintea cocosului, pentru ca se pregateste o alta directiva pentru creditele ipotecare, care este in faza de proiect in momentul acesta", a explicat Piperea.

In prezent, avocatul reprezinta aproximativ 3.000 de persoane in procesele intentate bancilor. Vineri, s-a prezentat la un termen impotriva Bancii Comerciale Roamne. Tot in aceasta saptamana s-a introdus actiunea pe fond si s-a introdus si ordonanta prezidentiala contra Volskbank.

Saptamana viitoare, se va introduce si contra Raiffeisen Bank, Piperea mai pregatind inca trei sau patru procese impotriva BCR si Volskbank.

In procesele declansate deja, Piperea reprezinta in jur de 1.500 de persoane, iar in cele care se vor declansa pana la sfarsitul lunii noiembrie, a inca 1.500 de clienti nemultumiti.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#OUG 50 2010, #credite banci, #ordonanta credite, #reglementari OUG 50 2010, #modificare ordonanta credite , #credit
Comentarii