De la cititori:: Viata pe datorie, viata amanetata, viata in UE

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 17:41
2129 citiri
De la cititori:: Viata pe datorie, viata amanetata, viata in UE
Foto: dw-world.de

Romanii sunt inglodati in datorii. Ba chiar sunt gasiti vinovati pentru starea dezastruoasa a finantelor tarii. Si nu o spune oricine, ci chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In loc sa-si trimita banii in consum, romanii de-abia gasesc resurse pentru plata creditelor la banci.

Situatia nu e tipic romaneasca. Efectele crizei financiare sunt destul de vizibile si in randul britanicilor. Majoritatea familiilor britanice sunt inglodate in datorii. Cifrele sunt de-a dreptul infricosatoare: in medie, o gospodarie este datoare cu 60.000 de lire catre banci.

Pe una dintre cele mai aglomerate strazi din metropola londoneza, printre brutarii, magazine de pantofi si saloane de infrumusetare, se gaseste si o casa de amanet. Afisele colorate din vitrina magazinului iti promit ca te vor scapa de grija banilor si de hatisurile birocratice ale bancilor. Pentru garantia banilor imprumutati, majoritatea oamenilor lasa bijuterii, cel mai adesea aur.

In abisul datoriilor

"Tocmai am lasat un lant din aur alb" declara catre reporterul dw-world, tanarul muzician Rico la iesirea din magazin. "Am primit pe el 200 de lire, cu care o sa incerc sa ma descurc pana saptamana viitoare. Nu mi-am primit onorariul la timp si, de aceea, am fost nevoit sa ma imprumut in acest mod. Aici totul se desfasoara atat de repede si usor".

Aceasta nu e prima oara cand Rico isi amaneteaza o bijuterie pentru a obtine bani si ca el mai sunt foarte multi britanici. Pentru majoritatea britanicilor, amanetarea obiectelor pretioase a devenit un mod de viata. Drept urmare, numarul caselor de amanet a crescut considerabil. Benjamin Lever, proprietarul unei case de amanet, declara:

"In ultimii trei ani, afacerea a crescut foarte mult, exact dupa izbucnirea crizei economice la sfarsitul anului 2007 - inceputul lui 2008. Si cred ca aceasta tendinta se va mentine pentru cel putin 5 ani.

Un popor indatorat intr-o tara indatorata

Indatorarea gospodariilor britanice este mult mai mare decat a celor din Germania, de exemplu. Potrivit expertilor, fiecare gospodarie datoreaza, in medie, 60.000 de lire sterline catre banci. Joe Perslee de la organizatia Credit Action explica:

"In ultimii ani, a fost relativ usor sa obtii credit, explozia cardurilor de credit fiind mai mult decat evidenta in ultimii 20-30 de ani. Iar oamenii, in mod natural au avut incredere in banci gandind la modul: daca ei au incredere in noi si cred ca putem sa dam banii inapoi, inseamna ca, intr-adevar, putem".

Problema este ca s-au indatorat cu mult peste capacitatea lor de plata, iar acum sunt in imposibilitatea de a returna creditele.

Perslee considera ca gradul mare de indatorare a oamenilor se reflecta negativ in eforturile de redresare a economiei nationale. Daca datoriile oamenilor erau mai mici, banii ar fi mers in consum si nu catre plata creditelor.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#britanici criza amanet, #criza financiara britanici, #banci gospodarii datorii , #credit