CEO BRD: "Dobanzile la credite vor scadea". Dar cine mai vrea un imprumut?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 07 Martie 2011, ora 14:49
4065 citiri
CEO BRD: "Dobanzile la credite vor scadea". Dar cine mai vrea un imprumut?
Foto: article.wn.com

Lipsa cererii de imprumuturi atat in lei, cat si in euro ii va determina pe bancheri sa coboare dobanzile la credite. Costurile pe creditare vor trebui lasate in jos si pe fondul concurentei, care devine tot mai agresiva in piata.

"Dobanzile la credite vor mai scadea pe fondul concurentei tot mai agresive dintre creditori. Si lipsa de cerere constituie un factor decisiv in coborarea dobanzilor. Avem de-a face cu o piata foarte competitiva si va trebui sa ne adaptam", a declarat CEO-ul BRD, Guy Poupet, in cadrul unor conferinte organizate de BRD.

Seful BRD spune ca dezghetarea creditarii se va produce in acest an, el vazand chiar si o crestere de 5% a acestui proces, in comparatie cu 2010.

Si oficialii UniCredit Tiriac estimau recent, intr-o analiza, ca in acest an, creditarea pe plan local va cunoaste o crestere de 7%, in timp ce pentru 2012 era avansata o crestere de doua cifre, 10%.

Desi se vrea atragerea de noi clienti, cererea din partea clientilor persoane fizice, dar si increderea acestora in institutiile de finantare romanesti sunt destul de scazute.

Un rol foarte important l-a avut, dupa spusele lui Florian Libocor, economistul sef BRD, Banca Nationala Romaniei (BNR), care, in perioada de criza, a actionat ca o ancora pentru alinierea dobanzilor.

Creditele neperformante cresc in continuare

Potrivit Centralei Riscurilor Bancare (CRB), creditele neperformante au crescut in ianuarie cu 3,5% fata de luna precedenta. Totalul acestor imprumuturi a ajuns la 15,6 miliarde lei, adica peste 6,6% din valoarea creditelor acordate pana in prezent.

15,03 miliarde lei, atat valorau imprumuturile neperformante la sfarsitul anului trecut, cu peste jumatate de miliard de lei mai putin decat in ianuarie.

Fata de 2009, nivelul actual al creditelor neperformante este aproape dublu, in conditiile in care atunci procentul acestora din totalul imprumuturilor se ridica la 3,46%. La finele primei luni din acest an fusesera acordate, in Romania, credite in valoare de 268,60 miliarde lei.

Economistul sef al BRD spune ca in ciuda tuturor acestor credite neperformante sistemul bancar ramane, in continuare, unul sanatos, mai ales ca la noi in tara nici nu a fost nevoie ca statul sa intervina pentru a ajuta creditorii.

Estimarile bancherilor arata ca varful evolutiei creditelor neperformante va fi undeva in cel de-al doilea semestru din acest an.

Un curs stabil ajuta debitorii

In momentul de fata, stabilitatea cursului valutar ajuta foarte mult debitorii care au credite in moneda europeana, asta daca ar fi sa limitam cursul leu/euro numai la acest segment.

"O depreciere a cursului ar genera presiuni inflationiste", a mai declarat Florian Libocor. El spune ca o moneda depreciata, in prezent, nu ar ajuta decat exportatorii.

Daca in 2008 un debitor platea o rata de 200 de euro la o valoare de 3,8 lei pentru un euro, adica 760 de lei, in prezent acesta da pentru aceeasi rata 850 de lei, cu 12-13% mai mult.

Previziunile pentru curs sunt optimiste din punctul de vedere al oficialilor BRD, care vad euro la 4,5 lei la finele anului. "Ne bazam pe o apreciere usor moderata", a mai declarat Libocor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#credite neperformante euro lei, #restante curs valutar , #credit