Europa inca se afla in ape tulburi: Ce trebuie sa faca pentru a se redresa economic

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 15:18
1634 citiri
Europa inca se afla in ape tulburi: Ce trebuie sa faca pentru a se redresa economic
Foto: Twitter/IMF

Europa trebuie sa adopte masuri decisive pentru a rezolva problema creditelor neperformante, in valoare de 900 de miliarde de euro, pe care le au bancile in bilanturile lor, a declarat, luni, Jose Vinals, directorul departamentului pentru piete de capital de la Fondul Monetar International (FMI).

Creditele neperformante sunt o problema in special in sistemele bancare din sudul zonei euro, incluzand Italia, Portugalia, Spania si Grecia, potrivit CNBC.

Portugalia, un exemplu pentru Europa

Dupa analiza calitatii activelor derulata in luna octombrie 2014 in randul a 130 de banci din zona euro, Banca Centrala Europeana a descoperit ca nivelul total al creditelor neperformante in bancile examinate se ridica la 879,1 miliarde de euro.

"Trebuie facute lucruri importante, precum majorarea capitalului bancilor, dar exista in continuare credite neperformante in valoare de aproximativ 900 miliarde de euro care trebuie abordate in mod decisiv", a apreciat Jose Vinals.

Acesta a avertizat ca imprumuturile neperformante pot afecta intreaga economie, ceea ce ar limita revenirea economica si asa slaba inregistrata de Europa.

"Creditele neperformante acapareaza capitalul si reduc profitabilitatea bancilor astfel ca se reduce capacitatea bancilor de a oferi credite economiei. Bancile cu credite neperformante mari sunt mai putin dispuse si capabile sa ofere credite iar Europa are nevoie de banci care sa acorde credite companiilor si gospodariilor pentru a sprijini relansarea", a subliniat Jose Vinals.

Buturuga mica, pe cale sa rastoarne din nou Europa. De ce se cutremura pietele

Potrivit oficialului FMI, organismele europene de supervizare bancara precum si autoritatile locale trebuie sa ia masuri decisive pentru crearea cadrului legal pentru restructurarea datoriilor. Comentariile sale vin la cateva zile dupa ce Italia a anuntat crearea unei asa-numite "banci de rebuturi", pentru a curata sectorul bancar afectat cu credite neperformante in valoare de aproximativ 330 miliarde de euro, potrivit estimarilor FMI.

In ceea ce priveste relansarea economiei mondiale, Vinals a apreciat ca este prea devreme pentru a spune daca am lasat definitiv in urma recesiunea. "Ceea ce avem in momentul de fata este o relansare globala modesta si inegala cu performante usor mai bune in economiile avansate dar care nu este inca o revenire viguroasa in timp ce pietele emergente pierd viteza", sustine Vinals.

Europa are motive de ingrijorare si sunt legate de Germania

La inceputul lunii octombrie, FMI si-a redus, pentru a doua oara in acest an, estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2015 adaugand ca riscurile in scadere sunt mai pronuntate. Fondul mizeaza pe o crestere a PIB-ului mondial de 3,1% in 2015 si un avans de 3,6% in 2016.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Europa credite neperformante, #credite neperformante, #probleme credite neperformante , #credit