Executorul judecatoresc poate sa intre in casa chiar inainte de vanzarea locuintei - Sfatul avocatului

Luni, 02 Mai 2016, ora 21:04
8661 citiri
Executorul judecatoresc poate sa intre in casa chiar inainte de vanzarea locuintei - Sfatul avocatului
Foto: Pixabey

Oricat de incredibil pare, dar atunci cand sunteti in executare silita, executorul judecatoresc poate sa se transforme in persoana straina ce va calca pragul nepoftit.

Desigur, pentru aceasta procedura pe care noi o gasim ca fiind una cu iz profund neconstitutional, exista si cai de aparare, insa pana a ajunge acolo, trebuie sa discutam si sa explicam cum este posibil sa ne trezim cu executorul in casa peste noi, echivalentul spargerii locuintelor de catre trupele speciale, pentru infractorii periculosi.

Cine reglementeaza procedura de intrare in casele celor executati silit

Pe cat de importanta este aceasta procedura, avand in vedere nivelul extrem de invaziv in care se desfasoara procedura de intrare in imobilele celor executati silit, pe atat de putin este reglementata, lasand evident locul la tot soiul de abuzuri, ce nu au incetat, in practica, sa apara.

Astfel, articolul 680 denumit sugestiv accesul la bunurile debitorului, din Codul de Procedura Civila, spune urmatoarele:

1) In vederea executarii unei hotarari judecatoresti, executorul judecatoresc poate intra in incaperile ce reprezinta domiciliul, resedinta sau sediul unei persoane, precum si in orice alte locuri, cu consimtamantul acesteia, iar in caz de refuz, cu concursul fortei publice.

2) In cazul altor titluri executorii decat hotararile judecatoresti (contracte bancare, de leasing, imprumuturi la IFN-uri etc), la cererea creditorului sau a executorului judecatoresc, depusa odata cu cererea de incuviintare a executarii silite ori pe cale separata, instanta competenta va autoriza intrarea in locurile mentionate la articolul 1. Instanta se pronunta, de urgenta, in camera de consiliu cu citarea tertului care detine bunul, prin incheiere executorie care nu este supusa niciunei cai de atac.

De ce intrarea in imobilul debitorului poate fi neconstitutionala

De aici si reiese elementul profund neconstitutional, bazat pe faptul ca incheierea data, pe de-o parte ca se emitefara posibilitatea de a fi atacata si secundar, se arata foarte clar ca debitorul, respectiv cel care urmeaza sa sufere procedura invaziva, de intrare in imobilul acestuia, nu este citat la proces.

Daca in priviinta faptului ca debitorul nu este citat, putem sa il numim ca fiind un aspect, cu conotatii abuzive din partea unei norme de drept, asupra faptului ca incheierea nu poate fi atacata si nici nu este comunica debitorului, o gasim ca intrand in contradictie profunda cu normele constitutionale cu privire la dreptul la viata intima si privata si dreptul la proprietate si inviolabilitatea domiciliului.

ARTICOLUL 26 din Constitutie - Dreptul la viata intima si privata -

  • (1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata
  • .

  • (2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri
  • .

    ARTICOLUL 27

  • (1) Domiciliul si resedinta sunt inviolabile. Nimeni nu poate patrunde sau ramane in domiciliul ori in resedinta unei persoane fara invoirea acesteia.
  • (2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru urmatoarele situatii:

    a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotarari judecatoresti;

    b) inlaturarea unei primejdii privind viata, integritatea fizica sau bunurile unei persoane;

    c) apararea securitatii nationale sau a ordinii publice; d) prevenirea raspandirii unei epidemii.

    (3) Perchezitia se dispune de judecator si se efectueaza in conditiile si in formele prevazute de lege.

    (4) Perchezitiile in timpul noptii sunt interzise, in afara de cazul infractiunilor flagrante.

  • Totul ar fi in regula, daca si debitorul ar avea posibilitatea efectiva sa se apere cu privire la vatamarile ce urmeaza sa le suporte cu privire la procedura explicata mai sus, astfel incat, chiar daca se arata ca in executarea unei hotarari se poate accesa imobilul debitorului, faptul ca debitorul nu se poate apara echivaleaza in mod clar cu o lipsa a accesului la justitie si dreptului de a se apara.

    Or, o asemenea situatie nu poate fi folosita pentru a ascunde o hiba a legii si a pune in aplicare o hotarare despre care persoana debitoare urmeaza sa o sufere, fara ca aceasta sa se fi aparat anterior si fara posibilitatea viitoare de contestare intr-o cale superioara de atac.

    Cum ma pot apara impotriva unei posibile intrari in imobil a executorului judecatoresc

    Procedura ce va asigura ca executorul nu va avea posibilitatea sa mai faca acte de executare se numeste suspendarea executarii silite, evident, procedura este una rapida, fapt pentru care, imediat dupa contestarea executarii silite, in cadrul unei contestatii la executare, se depune la aceeasi instanta unde s-a depus contestatia la executare o noua cerere, denumita suspendare provizorie a executarii silite, tocmai in scopul de a bloca orice activitate executionala.

    ATENTIE!

    Executorul judecatoresc NU ARE DREPTUL sa intre in imobilul dvs. inainte de ora 6:00 si nici dupa ora 20:00.

    De asemenea, nici in zilele de sambata si duminica ori sarbatorile legale, acesta nu are acest drept.

    De spus ca orice fel de incalcare de la regulile prezentate mai sus atrageIMEDIAT nulitatea executarii silite desfasurate.

    Sfat!

    Nu folositi cuvinte jignitoare, nu imbranciti si nu loviti persoanele ce efectueaza intrarea in imobil, ati putea fi trimis la Parchet daca fapta dvs. intruneste elementele unei infractiuni. Calea corecta este sa apelati la instanta de judecata, de unde puteti pe viitor sa solicitati, daca v-au fost incalcate drepturile, inclusiv daune morale ori materiale.

    Pe acest site puteti verifica daca exista pe numele dvs. cereri de incuviintare a executarii silite:

    In cazul in care sunteti intr-o asemenea situatie si ati contestat executarea silita, in cadrul unei contestatii la executare, invocati exceptia de neconstitutionalitate a acestor prevederi, fiindca daca instanta de judecata va gasi intemeiata cererea dvs. atunci va trimite catre CCR analiza acestui articol, iar dvs ca si contestator ati putea beneficia de efectele deciziei viitoare ale CCR, asa cum s-a intamplat cu privire la articolul 666 din Codul de Procedura Civila, ce a scapat mii de oameni de la executarea silita, avand in vedere ca CCR a aplicat hotararea tuturor contestatiilor la executare, pornite si nesolutionate, la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei.

    Avocat Cuculis Adrian

    Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
    Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
    Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
    #datorii executare silita, #prevederi lege executor judecatoresc , #credit
    Comentarii
    Poza Nonpolitikon
    Nonpolitikon
    rank 5
    Și-asta fiindcă-compilatorii Ultimelor Coduri n-au prea citit Consti