Ghetea: Politicienii si avocatii i-au facut pe romani sa astepte minuni cu dobanzile

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 12:13
3358 citiri
Ghetea: Politicienii si avocatii i-au facut pe romani sa astepte minuni cu dobanzile

Avalansa de procese ce se anunta in urma aplicarii OUG 50/2010 privind creditele populatiei nu ii va ajuta nici pe clienti, nici pe bancheri, ci poate doar pe avocatii care vor incasa onorarii generoase.

Mai mult, aplicarea OUG 50 in forma actuala va avea efecte negative majore atat asupra sistemului bancar, cat si asupra economiei romanesti, sustine presedintele Asociatiei Bancilor din Romania, Radu Gratian Ghetea.

Acesta a aratat, in cadrul conferintei "Romanian Financial Forum" organizata de Mediafax, ca incapatanarea autoritatilor romane de a nu aduce clarificari ordonantei si declaratiile unor politicieni sau avocati nu fac decat sa dea sperante inutile romanilor ca vor castiga procesele cu banca si vor plati dobanzi mai mici.

"Dorinta bancilor este ca ordonanta sa fie clara, respectiv legea care va aproba ordonanta sa fie foarte clara, sa elimine toate ambiguitatile, sa nu existe in niciun caz posibilitatea ca intre banci si clienti sa apara procese, aceste procese nu ar folosi nimanui, probabil cu exceptia avocatilor.

Cineva imi spunea acum cateva zile, cineva de partea cealalta a baricadei (politician, n.red.), 'bine, dar ar trebui sa cedati si voi ceva'. Cred ca pana in momentul de fata sistemul bancar a cedat destul de mult.

S-au creat expectatii foarte mari clientilor in loc sa se continue procesul care incepuse de a se prezenta la banca si a lua la cunostiinta de actele aditionale si semnarea acestora, fiecare asteapta ca intr-o zi sa se intample minunea si dobanda sa fie mai mica sau comisionul eliminat", a spus Ghetea, in cadrul conferintei.

Presedintele ABR a aratat ca, daca de la politicieni si avocati s-ar fi asteptat sa creeze aceste false asteptari, nu a inteles reactia ANPC.

"Daca din partea unor parlamentari, avocati independenti, am inteles ca fie din populism, fie din dorinta de a-si atrage electori, clienti, au promovat anumite modalitati de intepretare care ne-au adus unde suntem acum, la ANPC nu inteleg", a mai spus Ghetea.

Impact asupra economiei romanesti

Ghetea a avertizat ca efectele aplicarii OUG 50 se vor face simtite si asupra economiei tarii noastre.

"Am facut un studiu de impact pentru a vedea care e impactul aplicarii OUG asa cum este ea acum. BNR a reusit sa faca un studiu din care reiese o situatie foarte alarmanta, si anume ca avem de-a face cu un impact foarte mare in 2010 - de circa 600 de milioane de euro - acest impact ar fi pierderile pe care bancile le-ar avea.

Acest impact se transforma si intr-un impact fiscal si in aceste conditii apare un impact major asupra bugetului, dar si asupra economiei romanesti", a mai spus Ghetea.

Creditele se vor scumpi considerabil

Presedintele ABR a atras atentia si asupra faptului ca imprumuturile se vor scumpi considerabil, ca urmare a nevoii bancilor de a-si acoperi pierderile.

"In cazul unor banci, un efect va fi diminuarea indicatorului de solvabilitate. Acest lucru va crea probleme deosebite la unele banci, unele dintre ele nu stiu cum vor reusi sa aduca capitalul solicitat, unii actionari se vor gandi de doua ori cat de atractiva mai este Romania.

Si, nu in ultimul rand, bancile care ar trece peste toate aceste necazuri normal ca vor fi suficient de slabite si vor practica un cost al creditului foarte ridicat, pe care nu si-l doreste nimeni, pentru a-si acoperi pierderile, pentru a se putea mentine pe linia de plutire", a completat Ghetea.

Ce au invatat bancile, ce au invatat clientii din criza?

Cat despre ce a invatat sau ar trebui sa invete fiecare din criza prin care trecem, Ghetea a spus ca oamenii cu siguranta au invatat ca nu este bine sa te imprumuti in alta valuta decat cea in care sunt platiti.

"Clientii cred ca au invatat un lucru si cred ca acesta va persista mult in mintea lor in continuare si acum chiar s-a transformat intr-o retinere in a mai lua credite. Cred ca ei au invatat ca a se imprumuta intr-o alta valuta fata de cea in care au veniturile este un mare risc si ca ar trebui sa isi faca mai bine ocotelile si cand se expun la angajarea de credite sa tina cont si de perspectivele de castiguri pe care le au si in perioada urmatoare", a spus presedintele ABR.

Cat despre ce ar trebui sa invete autoritatile, Ghetea a spus ca ar trebui sa nu mai faca promisiuni pe viitor.

"Autoritatile, mai ales ANPC, sa invete din aceasta dezbatere, situatie in care am ajuns cu OUG 50, ca nu este bine sa faca promisiuni fara acoperite", a conchis Ghetea.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Radu Ghetea OUG 50, #procese banci clienti OUG 50, #ANPC OUG 50, #economie Romania banci capital , #credit