Ziare.com

Impreviziunea - un colac de salvare pentru toti cei care au credite la banca

Duminica, 19 Martie 2017, ora 09:07

   

Impreviziunea - un colac de salvare pentru toti cei care au credite la banca
Mecanismul impreviziunii, altfel spus ideea de a cere reechilibrarea unui contract in care o parte ajunge in ruina, in timp ce cealalta parte prospera pe ruinarea sa, este aplicabil tuturor tipurilor de contracte de credit, indiferent de moneda in care s-a facut imprumutul, indiferent de valoarea acestuia.

Impreviziunea se aplica inclusiv celor care au facut credite prin programul Prima Casa, chiar daca acestia s-au vazut discriminati prin Legea darii in plata, care i-a exclus din start.

In contextul Legii nr. 77/2016 privind darea in plata si al proiectului de lege pentru conversia creditelor in franci elvetieni, numerosi romani s-au plans ca sunt discriminati de prevederile acestora.

Legea darii in plata se aplica doar celor care au facut credite imobiliare si s-au imprumutat de maximum 250.000 de euro (echivalentul in lei al acestei sume), iar legea conversiei creditelor, daca ar fi intrat in vigoare in forma votata, asa cum se astepta, se adresa doar celor imprumutati in franci elvetieni.

Practic, la momentul dezbaterilor pe aceste legi, romanii imprumutati in programul Prima Casa, ori cei cu credite in alte monede si care depasesc anumite praguri sau care sunt garantate cu alte tipuri de bunuri s-au vazut exclusi prin aceste initiative.

Mai ales ca Legea nr. 77/2016 prevede expres faptul ca nu se aplica celor cu Prima Casa, iar numarul celor imprumutati prin acest program devine de la un an la altul tot mai mare.

Prin Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) nr. 623/2016, Curtea nu numai ca s-a pronuntat cu privire la unele aspecte de constitutionalitate ale Legii privind darea in plata, dar a pus in lumina un mecanism juridic ca un colac de salvare pentru toti cei imprumutati: impreviziunea, altfel spus ideea de reechilibrare a unui contract in care o parte a ajuns sa se ruineze, in timp ce cealalta parte face profit pe ruina sa (daca ar fi sa definim acest mecanism juridic in cuvinte putine si cat se poate de clare).

Impreviziunea se aplica tuturor tipurilor de contracte care presupun prestatii esalonate in timp, asadar tuturor tipurilor de contracte de credit.

In mecanismul ei de functionare nu exista praguri de la care se aplica solutii si praguri pana la care nici nu se deschid discutiile. In impreviziune exista doar ideea de echitate si de buna-credinta, in mod traditional.

Ca exemple concrete, putem spune ca reechilibrarea contractelor poate fi ceruta de cei care au incheiat:
  • contracte de credit in programul Prima Casa;
  • contracte de credit imobiliar, indiferent ca le-au incheiat in lei, in euro, in dolari, in franci elvetieni, asadar, indiferent de moneda;
  • contracte de credit garantate cu bunuri mobile;
  • leasing-uri;
  • credite de nevoie personale etc.

De asemenea, nu se face nicaieri nicio distinctie cu privire la cine poate si cine nu poate sa aiba calitatea de creditor, ceea ce inseamna ca nu conteaza daca respectivul credit este facut la o banca sau o institutie financiara de alt tip, ori la un dezvoltator.

"In esenta, impreviziunea intervine cand in executarea contractului a survenit un eveniment exceptional si exterior ce nu putea fi prevazut in mod rezonabil la data incheierii contractului in privinta amplorii si efectelor sale, ceea ce face excesiv de oneroasa executarea obligatiilor prevazute de acesta.

Drept urmare, clauzele contractului cu executare succesiva in timp trebuie adaptate in mod adecvat la noua realitate, in masura survenirii unui risc care se circumscrie ideii de impreviziune", extragem din cuprinsul deciziei CCR.

Si cei care au incheiat contracte inainte de 2011?

Desigur, impreviziunea, asa cum o regasim actualmente in Codul Civil, nu se poate aplica decat contractelor care s-au incheiat dupa 1 octombrie 2011.

Insa pentru contractele incheiate inainte de aceasta data, cand era in vigoare vechiul Cod Civil, avem de asemenea un mecanism de reechilibrare a contractelor, chiar daca nu exista expres reglementata impreviziunea, asa cum e acum, in actul normativ, ea era recunoscuta de practicieni, dupa cum a subliniat si Curtea in decizia sa cu privire la Legea darii in plata.

Asadar, reechilibrarea contractelor poate fi ceruta si de cei care au incheiat contracte inainte de 1 octombrie 2011.

"In acest sens, Curtea retine ca sub imperiul Codului Civil din 1864 atat doctrina, cat si practica au recunoscut posibilitatea aplicarii teoriei impreviziunii in cazul in care un eveniment exceptional si exterior vointei partilor ce nu putea fi prevazut in mod rezonabil de acestea la data incheierii contractului ar face excesiv de oneroasa executarea obligatiei debitorului.

Aceasta institutie si-a gasit aplicarea in sistemul de drept romanesc inca din prima parte a secolului XX, dupa Primul Razboi Mondial", a mai precizat instanta.

Important! In materia contractelor de credit, se prezuma ca exista un dezechilibru contractual intre consumator (adica datornicul, pe scurt) si profesionist (creditorul), ceea ce inseamna ca acesta din urma trebuie sa vina si sa dovedeasca contrariul.

Avem, de asemenea, un exemplu recent si foarte bun cu privire la succesul pe care l-am putea avea in instanta, cerand reechilibrarea contractului: Judecatoria Sectorului 2 al Capitalei a dat o decizie prin care dispune adaptarea unui contract de credit cu Bancpost, prin inghetarea cursului valutar al contractului in franci elvetieni si prin eliminarea comisionului de acordare si a celui de administrare.

Asadar, daca creditorul nostru nu este dispus sa accepte si realitatea noastra, atunci instanta de judecata este singura solutie. Putem obtine, prin aceeasi actiune in instanta, atat reechilibrarea contractului, cat si eliminarea unor eventuale clauze abuzive.

Daca intr-un contract de credit ar exista clauze care sa blocheze accesul la o instanta de judecata pe ideea de impreviziune, ori care sa excluda din start ideea de reechilibrare necesara a contractului, atunci acestea ar putea fi cu usurinta eliminate de judecator din contract, pentru ca se opun unor principii de ordine publica.

Avocat Coltuc Marius Vicentiu


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre credite banca instanta
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7161 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Salvati Copiii
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

impreviziunea - art. 1271 cod civil

ruinarea debitorului de catre creditor prin aparitia unei conjuncturi de piata independente de vointa partilor, justifica readaptarea termenilor contractuali pentru a genera efecte rezonabile ambelor parti

 

In plin proces ,executorul a trecut la vanzarea imobilului

Va rog sa-mi dati o parere cum sa continui: In plin proces de de contestare a executarii silite,acum avand termen la ajutor public judiciar,executorul a fixat termen de licitatie a apartamentului ipotecat pt jumatatea lunii mai.
Ce pot face in acest moment,luand in calcul si riscul de a se vinde imobilul la prima licitatie? Va multumesc.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor