Indicele ROBOR la 6 luni a ajuns la 2,42%, cel mai mare nivel din octombrie 2014

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 11:40
2088 citiri
Indicele ROBOR la 6 luni a ajuns la 2,42%, cel mai mare nivel din octombrie 2014
Foto: Arhiva Ziare.com

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 2,09% pentru a treia zi consecutiv, dar indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 2,42%, cel mai mare nivel din octombrie 2014.

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.

Vineri, indicele a stagnat la 2,09% pentru a treia zi consecutiv. Marti, acesta a urcat la 2,09%, cel mai mare nivel din 27 decembrie 2017, cand a atins pragul de 2,10%.

Insa indicele ROBOR la 6 luni a crescut vineri la 2,42%, cel mai mare nivel din 31 octombrie 2014, cand a fost 2,45%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cum se calculeaza indicele ROBOR

Indicele se calculeaza zilnic de catre Banca Nationala (BNR) si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Amintim ca, la inceputul lunii februarie, BNR a crescut rata dobanzii de politica monetara de la 2% la 2,25% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#indice ROBOR 6 luni crestere, #credite romani indice ROBOR , #credit