Interesul romanilor pentru credite a crescut puternic

Luni, 11 Februarie 2013, ora 23:31
2411 citiri
Interesul romanilor pentru credite a crescut puternic

Interesul romanilor pentru credite bancare a crescut puternic in prima luna a anului comparativ cu decembrie.

Astfel, numarul persoanelor care si-au facut o evaluare financiara pe site-ul www.eFin.ro a crescut in ianuarie cu 97.54% fata de luna precedenta, la 8.295 de persoane, potrivit datelor Indicelui Efin.ro, care masoara interesul persoanelor fizice pentru a obtine finantare sub forma unui credit sau card de credit.

"Acest lucru era de asteptat, reprezinta efectul de sezonalitate in ceea ce priveste interesul persoanelor fizice pentru credite. In decembrie ei sunt interesati mai mult de sarbatorile de iarna, de cumparaturi si zile libere. In ianuarie, multi resimt cheltuielile facute in decembrie sau doresc accesarea unor credite pentru vacanta, studii sau alte nevoi curente", a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner al site-ului www.eFin.ro.

Dintre aceste persoane, 62% au obtinut un rezultat favorabil in cursul lunii ianuarie, conform Credit Scoring, intrumentul online dezvoltat de portalul www.eFin.ro pentru a permite aplicantilor sa isi evalueze sansele de a le fi acceptata cererea de credit de catre banci.

In medie, o persoana face 2,52 aplicatii, pentru a intelege care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca - in principal veniturile si comportamentul de plata - pentru a putea avea acces la creditul dorit. 49% (4.065 persoane) dintre cei care si-au facut o evaluare financiara in prima luna din acest an sunt absolventi de studii superioare, iar rata de succes pentru acest tip de aplicanti este de 77,6%.

Datele indica faptul ca sunt interesate de contractarea unui credit atat persoane cu venituri nete de peste 1.500 de lei lunar, cat si persoane care au venituri nete mai mici sau egale cu 500 de lei. In cazul acestora din urma insa, sansa de a obtine un imprumut este destul de redusa.

Sanse minime pentru persoanele cu venituri sub 500 de lei

Din cele 189 de persoane cu venituri sub 500 lei care si-au facut o evaluare financiara, doar 24 ar putea indeplini conditiile de eligibilitate. Acest lucru este determinat de faptul ca suma ce ramane dupa scaderea cheltuielilor de subzistenta, in valoare de 260 lei, nu este suficienta pentru a permite achitarea unor rate. Asa cum este lesne de inteles, posibilitatea de a obtine finantare din partea bancilor creste odata cu veniturile.

Potrivit Credit Scoring, persoanele cu venituri nete cuprinse intre 750 si 1.500 de lei sunt cele mai dornice sa acceseze un imprumut (37,5%). Din cele 3.114 de persoane cu un astfel de venit, care si-au calculat credit scorigul in ianuarie, 1.824 indeplinesc criteriile de eligibilitate in vederea obtinerii unui imprumut (59%).

De remarcat este faptul ca si romanii cu venituri peste medie (2.000 - 5.000 de lei) sunt interesati de verificarea sanselor reale pe care le au in vederea contractarii unui imprumut. Din totalul persoanelor care si-au calculat credit scoringul, 75% s-ar califica pentru obtinerea unui imprumut. Persoanele cu venituri ridicate reprezinta 32% din totalul aplicantilor, un procent mai ridicat decat ponderea lor in totalul populatiei, a precizat Dragos Cabat.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#romani interes credite, #imprumuturi banci, #accesare credit , #credit