Legea care-i lasa pe clientii bancilor cu buza umflata - Sfatul avocatului

Joi, 01 Mai 2014, ora 09:14
9251 citiri
Legea care-i lasa pe clientii bancilor cu buza umflata - Sfatul avocatului

Legea care se ocupa de practicile abuzive ale bancilor si care ar trebui sa-i protejeze pe consumatori este pe cale sa fie schimbata, afectand negativ miile de debitori care au ajuns sa fie executati silit din cauza impovararii prin metode neloiale.

Inca din anul 2010, de la celebra ordonanta de urgenta 50/2010, care transpunea in dreptul intern reglementarile si armonizarea legislatiei internationale europene a tuturor contractelor de credit incheiate cu creditorii bancari, au fost o serie de amendamente la legea 193/2000, lege ce reglementeaza in mod direct ce inseamna o practica abuziva cat si clauza abuziva, ce in cele din urma au dus catre o favorizare efectiva a bancilor, in urma mai multor partide de lobby strategic pe langa ordonatorii de legi din Romania.

Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului

Astfel, in 2013, odata cu intrarea in vigoare a codului de procedura civila, s-au modificat si anumite legi conexe, precum legea 193/2000, care prevedea ca in momentul constatarii caracterului abuziv al unei clauze contractuale, in ipoteza in care contractul era unul de adeziune, toate contractele de credit vor trebui modificate.

Evident, falsa aceasta pista, fiindca din 2013 si aproape mijlocul anului 2014, au fost castigate sute de procese, definitiv, insa din pricina lipsei unor norme metodologice, clare, aceasta prevedere nu a putut fi pusa in aplicare.

Ai un credit in valuta? Banca este obligata sa il schimbe in lei, la cererea clientului - Sfatul avocatului

Anul 2013 a venit cu o surpriza neplacuta pentru consumatorii de credite, dar si cu unele imbunatatiri, din epoca ordonantei 50/2010, in sensul ca asa cum prevede si noul proiect de lege priviind modificarea legii 193/2000, va viza urmatoarele aspecte:

Daca vorbim despre avantajele aduse bancilor prin noul proiect de lege si dezavantajele consumatorilor, acestea ar fi cele mai importante:

  • Infiintarea unei singure intante autorizate sa judece astfel de litigii;
  • Restrangerea accesului la justitie prin posibilitatea promovarii unei actiuni in instanta doar de catre Presedintele ANPC si nu de catre utilizatorii de contracte in mod individual;
  • Restrangerea accesului la justitie prin decurajarea promovarii unei asemenea actiuni in instant pentru persoanele ce domicilieaza in afara Bucurestiului, date fiind costurile de transport, angajarea unor aparatori din Capitala;
  • Cel mai important si negativ in acelasi timp, punct, se refera la imposibilitatea de recuperare a sumelor de bani, platite in trecut, in virtutea unor clauze declarate abuzive, in sensul, ca textul de lege care ar putea fi adoptat prevede ca "art. 14 Hotararile Judecatoresti pronuntate in temeiul prezentei legi produc efecte numai pentru viitor";

Ca un praf in ochi, in expunerea de motive, senatorii au precizat ca prezenta lege a fost adoptata de catre Senat tocmai in scopul consumatorilor, insa daca analizam expunerea punctului de vedere al ARB constatam ca tot ceea ce au solicitat senatorii au aprobat, astfel intrebarea retorica este cum de este legea totusi in favoarea consumatorilor?

Cum te lasa banca fara casa, chiar daca n-ai credit ipotecar - Sfatul avocatului

Daca tot am mentionat ca exista si avantaje ale legii, singurul de altfel se refera la faptul ca legea noua prevede ca viitoarele contractele trebuie sa fie clare, fara echivoc si exprimate intr-un limbaj inteligibil si fara cunostinte juridice.

Poate cel mai grav aspect al acestui proiect de lege se refera la faptul ca pune la zid principiul consacrat de Constitutie, acela al liberului acces la justitie, in ipoteza in care, daca un justitiabil din Satu Mare va dori deschiderea unui proces in instanta, nu este suficient ca are posibilitatea de a face acest lucru doar in Capitala, insa pentru a putea ajunge acolo, in mod aberant, un singur om si anume Presedintele ANPC trebuie sa decida asta, pentru miile de solicitanti.

Pe marginea acestui aspect, chiar si Guvernul Romaniei a dat un punct de vedere negativ intrarii in vigoare a modificarilor expuse mai sus.

De altfel, la data de 05.03.2014, Comisia pentru industrii si servicii a dat avizul sau negativ pentru modificarile legii 193/2000, iar in prezent legea a fost trimisa pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor.

Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza - Sfatul avocatului

Ca o scurta analiza atat a legii noi, cat si a celor vechi, raportat inevitabil la realitatea creditarii din Romania ultimilor 8 ani de zile, cele mai "populare" clauze abuzive se refereau la:

  • Comisionul de acordare ce in timp a fost modificat ca fiind de utilizare sau procesare cerere credit;
  • Comisionul de Risc, modificat in administrare sau utilizare;
  • Comisionul de Gestiune;
  • Practica abuziva prin raportarea dobanzii la indici de referinta neverificabili si gestionati de catre banca, fara maja fixa in contractele cu dobanzi variabile.

In ipoteza in care modificarile mentionate mai sus totusi vor intra in vigoare in formatul acesta, ar insemna o obstructionare grosolana a accesului la justitie si la insasi dreptul pretins si aparat de legea civila sau, mai inteligibil, chiar daca anumite sume de bani au fost practic "extrase" fara drept din conturile clientilor bancilor, legea noua prevede ca ele nu vor mai putea fi cerute spre restituire.

Sa nu uitam totusi, ca anexa la aceste hotarari sunt sutele de mii de debitori care au ajuns in situatia executarii silite din pricina impovararii sarcinii financiare prin metode abuzive si neloiale fata de consumatori.

Av. Cuculis Adrian

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#lege clauze abuzive banci, #lege clienti banci, #lege consumatori credite, #lege executare silita , #credit