Nereguli in contractul de credit? Afla cum le poti rezolva

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 15:20
1602 citiri
Nereguli in contractul de credit? Afla cum le poti rezolva
shutterstock

Creditul pentru persoane fizice prezinta avantaje pentru ambele parti implicate: clientul isi realizeaza investitiile personale pentru care resursele financiare proprii sunt insuficiente, in timp ce, pentru banca, creditarea reprezinta cea mai importanta parte a activitatii sale si principala sursa de profit.

Bancile desfasoara activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor proprii validate de Banca Nationala a Romaniei. Acordarea creditului pentru persoane fizice se face pe baza contractuala, contractul de credit, cu drepturi si obligatii reciproce, fiind, asadar, cadrul legal al relatiei client-banca.

Semnarea acestui document, intr-adevar amplu si tehnic, fara a fi fost studiat in prealabil cu atentie si fara a intelege complet toate prevederile continute, poate aduce, mai tarziu, surprize neplacute.

In cazul in care considerati abuziva si nejustificata o clauza din contractul de credit sau modul in care banca aplica prevederile inscrise in contract, aveti la dispozitie mai multe posibilitati de solutionare.

Modalitatea deziderabila este, intotdeauna, rezolvarea divergentei pe cale amiabila, adresand reprezentantilor bancii o notificare in scris in care mentionati cauza nemultumirii. Asigurati-va ca veti primi un numar de inregistrare sau confirmare de primire. Banca are la dispozitie maximum 30 de zile pentru a raspunde.

Daca nu ati primit un raspuns pana la finalul acestei perioade sau daca raspunsul bancii nu este satisfacator, urmatoarea etapa pe care trebuie sa o parcurgeti este depunerea unei reclamatii la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul ANPC, reclamatiile si sesizarile se fac in format scris sau in format electronic si se transmit prin posta clasica sau electronica la sediile comisariatelor judetene sau se depun personal.

Reclamatia sau sesizarea se face in nume personal si trebuie sa fie insotita de documentele probatorii, in acest caz contractul de credit, plangerea inaintata bancii, eventualele instiintari/notificari trimise de banca.

Citeste mai multe despre Nereguli in contractul de credit? Afla cum poti rezolva pe efin.ro

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#credite, #imprumut, #banci , #credit