Parlament vs banci - cine va pierde aceasta batalie?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 14 Februarie 2011, ora 09:44
2631 citiri
Parlament vs banci - cine va pierde aceasta batalie?
Foto: talkforfinance.com

Mai multi senatori PD-L incearca sa repare greseala comisa cu ordonanta creditelor, OUG 50/2010, prin lansarea unui nou act normativ care obliga bancile sa cotizeze la stat 2,5% din profiturile facute.

Senatorul Iulian Urban, cel care a initiat proiectul "taxei de solidaritate", este constient ca acesta s-ar putea sa nu poata trece de vreunul din forumurile decizionale din Parlament, dar asta nu l-a oprit sa incerce taxarea creditorilor din Romania.

"Dupa ce ne-au jecmanit ani la randul cu tot felul de taxe, acum e si randul lor sa plateasca. Legea pe care vrem noi sa o cream este mult mai blanda decat cea pe care alte tari, precum Anglia sau Ungaria, au fost de acord sa o implementeze. Acolo procentul dat la stat se ia din cifra de afaceri, noi cerem din profit", spune senatorul, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, daca nici acest proiect nu va fi implementat, sigur Romania va deveni un adevarat paradis pentru bancile din intreaga lume, pentru ca la noi acestea nu sunt controlate de nimeni.

Asteapta corul bocitoarelor sa-si intre in rol

Intrebat daca nu se teme de anumite repercusiuni din partea bancilor, acesta are deja un scenariu in cap.

"Or sa ameninte din nou ca pleaca din Romania cu tot cu actionari, dar nu vor pleca. Or sa se lamenteze si atat. Abia astept corul bocitoarelor din banci sa isi intre in rol", a afirmat Iulian Urban.

Acesta este de parere ca bancile au distrus creditarea si pentru companii, singurul segment care mai este activ pe imprumuturi fiind finantarea pentru stat.

"Acum bancile nu mai dau bani decat statului, care din lipsa de bani se imprumuta de la creditorii interni. Este normal ca o parte din acesti bani sa se intoarca tot la stat", spune senatorul.

Bancherii: Taxa nu are noima

Petre Bunescu, vicepresedintele Asociatiei Bancilor din Romania (ARB), nici nu-si face probleme cu privire la proiectul PD-L-istilor.

"Scopul acestei taxe este minuscul, nu vad ce efecte majore ar putea avea asupra sistemului. In ceea ce ma priveste, nici nu-i dau mare atentie, pentru ca la ce initiative legislative sunt in tara asta, ma gandesc ca sunt si altii care s-au gandit la ea", spune bancherul.

Potrivit acestuia, orice fiscalitate suplimentara nu este acceptabila pentru nimeni.

"De ce sa fie taxate numai bancile? De ce nu si avocatii sau altii? Este o discriminare pentru impozitare. Nu are noima", spune Bunescu.

De-a baba oarba prin Parlament

In incercarea de a afla daca unii colegi de partid din Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor stiu cine sunt cei care au pornit initiativa aceasta, am descoperit ca in Parlament vorba "nu stie stanga ce face dreapta" e o lege. Cei pe care i-am contactat nu aveau nici cea mai mica idee despre ce urmeaza sa le puna pe masa de sedinte colegii initiatori de proiect.

La ultima lege de aceasta anvergura, dar cu o atingere asupra populatiei mult mai mare, PD-L-ul a fost cel care a "fabricat" un amendament in OUG 50/2010 care lua mai toate avantajele pe care clientii le putea avea in contractele de creditare.

Aici vorbim de 4,5 milioane de romani care au la banci peste 8 milioane de credite in derulare. Cel care si-a insusit amendamentul 95 despre care vorbim a fost Adrian Nitu, deputat PD-L si vicepresedinte al Comisiei de buget, finante si Banci din Camera Deputatilor. Incearca oare partidul sa-si spele rusinea prin acest proiect? Chiar si asa, singurii care ar pierede cel mai mult ar fi tot cetatenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#credit taxa profit, #PDL senatori parlament, #bancheri Anglia Ungaria , #credit