Peste 100 de amendamente la OUG 50 privind creditarea

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 11:06
1534 citiri
Peste 100 de amendamente la OUG 50 privind creditarea

Dezbaterea ordonantei OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost amanata de Comisia de buget si finante cu doua saptamani, din lipsa de cvorum. Peste 100 de amendamente au fost depuse iar forma finala a proiectului legislativ este incerta.

Printre principalele amendamente care urmeaza sa fie discutate se numara cel referitor la Art.36, prin care se cere inlocuirea reglementarilor referitoare la comisionul unic astfel: Pentru alte servicii prestate la cererea consumatorilor, vor fi percepute tarifele mentionate in contract ce nu pot fi modificate unilateral, informeaza Money.ro.

In schimb, grupul parlamental PD-L si Comisia pentru industrii si servicii propun introducerea in acest articol a unei fraze prin care bancilor li se da posibilitatea sa perceapa si "costurile percepute de terti" si vrea un nou paragraf prin care comisionul de analiza dosar si comsionul unic sa fie stabilite in suma fixa, aceeasi suma fiind perceputa tuturor consumatorilor cu acelasi tip de credit.

De cealalta parte, ANPC crede ca aprobarea acestui amendament ar putea determina bancile sa fixeze un comision unic raportat la valorile cele mai mari de credit, lucru ce ar putea dezavantaja pe unii consumatori si propune urmatoarea formula pentru reglementarea comisionului unic: comisionul unic va fi stabilit in suma fixa calculata ca procent aplicat la principalul creditului.

De asemenea, cei de la PD-L mai doresc introducerea a inca doua alineate (3 si 4) care sa defineasca parametrii in care se va percepe comisionul de administrare.

Astfel, "comisionul de administrare se percepe pentru monitorizarea/inregistrarea/efectuarea de operatiuni de catre creditor in scopul utilizarii/rambursarii credituui acordat consumatorului. In cazul in care acest comision se calculeaza ca procent, acesta va fi aplicat la soldul curent al creditului". Alineatul 4 permite bancilor sa transforme comisionul de gestiune/mentenanta/monitorizare perceput clientilor care au contracte in desfasurare in comsion de administare, daca sunt indeplinite conditiile din definitia de mai sus.

ANPC vrea ca baza pentru aplicarea comsionului de administrare sa fie principalul ramas si nu soldul curent, pentru ca acolo pot intra si alte costuri generate de penalitati, spre exemplu.

Dobanda variabila

In ceea ce priveste Art.37, referitor la contractele de credit cu dobanda variabila, comisia de industrii si servicii si cei de la PD-L au propus ca litera a) sa devina: "dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, la o anumita perioada sau din rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata perioada derularii contractului". Aceste modificari sunt necesare pentru ca textul initial permite interpretari diferite, motiveaza acestia.

Asociatia Romana a Bancilor nu doreste ca litera b) sa fie aplicabila la momentul conversiei (pentru portofoliul de credite aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta). Bancherii spun ca modificarea marjelor este necesara pentru ca altfel veniturile bancilor s-ar diminua, ceea ce in opinia lor nu este conform cu scopul art. 37, anume cresterea transparentei.

In schimb, comisia economica propune abrogarea literei b), "deoarece bancile au profitat de acest lucru pentru a majora nejustificat dobanzile, odata cu aparitia OUG 50".

La litera d) Comisia de industrii propune inlocuirea sintagmei "formula" cu "metoda" pentru a nu se crea confuzie, in sensul de inserare in contract a unei formule matematice.

Aceeasi comisie vrea si introducrea a unei noi litere (f). Aceasta stabileste modul in care se va calcula marja fixa pentru creditele in desfasurare: "Pentru creditele cu dobanda variabila aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, marja de dobanda va fi stabilita prin scaderea din valoarea dobanzii variabile, de la data incheierii contractului, a valorii indicelui de referinta de la data incheierii contractului. In contractele de credit in care era prevazuta o anumita marja, aceasta va fi inlocuita cu marja calculata conform prezentului paragraf".

Grupul PD-L vrea ca la sfarsitul acestui amendament sa fie adaugate urmatoarele: "In orice situatie, valoarea dobanzii rezultate din aplicarea acestei modalitati de calcul nu trebuie sa depaseasca valoarea dobanzii percepute de creditor la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Astfel, spun cei de la PD-L, se va stabili cu exactitate modul de calcul a dobanzii variabile si evitarea interpretarilor diferite de catre partile interesate.

Refinantarea creditelor

In ceea ce priveste refinantarea creditelor, tot cei de la PD-L vor ca bancile sa refinanteze creditele propriilor clienti, daca acestia s-au dovedit buni-platnici. Propunerea nu este noua, intrucat presedintele Consiliului Concurentei a mai spus ca vrea ca bancile sa refinanteze creditele propriilor debitori, chiar daca acestia nu se incadreaza la o rata mai mica dupa noul scoring.

Astfel, dupa art. 37 se introduce unul nou, care va avea urmatorul cuprins: "In cazul in care debitorul solicita refinantarea creditului la aceeasi banca, in masura in care acesta s-a dovedit bun-platnic, neinregistrand intarzieri mai mari de 30 de zile, va beneficia:

a) de toate conditiile mai favorabile ale noii oferte de creditare;

b) de neplata comsionului de analiza dosar;

c) de acordarea creditului de refinantare, fara a fi conditionat de reevaluarea gradului de risc si, dupa caz, a garantiilor aferente creditului".

Clientii nemultumiti au depus un amendament prin care incearca sa schimbe sistemul de calcul al ratelor lunare: "Rata lunara este compusa din cota de imprumut returnata, dobanda si comsioanele stabilite prin contract si acceptate de catre debitor. Din suma returnata lunar, minimum 50% trebuie sa reprezinte capital rambursat". Clientii spera astfel sa obtina o distributie echitabila a dobanzilor si soldului.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#Ordonanta 50 credite, #creditare populatie , #credit