Pogonaru: IMM-urile, cele mai afectate de lipsa creditarii

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 11:38
868 citiri
Pogonaru: IMM-urile, cele mai afectate de lipsa creditarii
Foto: Arhiva

Firmele mici si mijlocii sufera cel mai mult din cauza opririi creditarii, in timp ce multinationalele au, inca, acces la imprumuturi, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Potrivit spuselor sale, avand in vedere ca nu avem surse de capital locale in competitia mondiala, oprirea creditarii poate fi dezastruoasa.

"E adevarat ca s-a oprit creditarea in primul rand catre firmele mici romanesti, care livreaza pe piata interna, dar multinationalele care functioneaza in Romania au acces la credite. Costurile se vad prin rata inalta de insolventa a firmelor mici si mijlocii, la care se simte cel mai tare oprirea creditarii", a spus Pogonaru, pentru Bloombiz.ro.

Motivul incetarii acordarii de credite este nesiguranta din piata, fiind aproape imposibil sa fie realizat un plan de afaceri.

"Dupa care, starea de nesiguranta a fost accentuata la noi de tot felul de anunturi contradictorii facute de diversi reprezentanti ai Guvernului. De exemplu, desfiintam cota unica sau o ducem la 10%. Am crescut TVA-ul, dar de maine il ducem din nou la 19% fiindca a fost o greseala. Toate chestiile astea creeaza nepredictibilitate", a spus Pogonaru.

Presedintele AOAR crede ca bancile au dreptate sa ceara reducerea expunerii in Romania cu 5 la suta, luand in considerare legea pietei. Pe de alta parte, sustine ca bancile nu vor avea nevoie de o cota, iar "banii isi vor gasi singuri maniere sa plece".

"Prima regula: orice acord de acest gen este artificial. Banii nu vor sta zacand intr-un loc unde nu este cerere pentru ei. De fapt, uitati-va ce se intampla pe piata romaneasca. Toti exportatorii se plang ca leul este excesiv de tare, cand economia Romaniei se prabuseste", a explicat omul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#creditare IMM, #Florin Pogonaru creditare, #lipsa creditare , #credit