Premiera: Banca obligata de instanta sa converteasca un credit din franci in lei - S-a creat un precedent?

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 09:57
7542 citiri
Premiera: Banca obligata de instanta sa converteasca un credit din franci in lei - S-a creat un precedent?
Foto: Wikipedia

In premiera pentru Romania, o clienta a Volksbank a obtinut in instanta convertirea creditului din franci elvetieni in lei, la cursul la care a luat imprumutul, decizia fiind definitiva si irevocabila.

Avocatul Marius Coltuc sustine ca aceasta victorie poate reprezenta un precedent pentru viitoarele procese pe aceeasi tema.

Clienta a castigat dreptul de a-si plati ratele la cursul din 2007, plus o marja de 10%, ceea ce inseamna ca va plati cate doi lei pe un franc, in loc de 3,68, cat este cotatia actuala a valutei elvetiene, informeaza Digi 24.

Avocatul Marius Coltuc saluta decizia Tribunalului Galati, care a dat aceasta hotarare irevocabila.

"Tribunalul Galati a respins, joi, calea extraordinara de atac inaintata de Volksbank Romania intr-un litigiu care vizeaza conversia in lei a unui credit in franci elvetieni. In 27 iunie, Tribunalul Galati obligase in recurs banca sa converteasc creditul reclamantei din franci elvetieni in lei la cursul de la data acordarii, la care sa se adauge si o marja de 10%.

Daca la data acordarii cursul de schimb era de 1,8 lei/franc, in prezent acesta a ajuns la 3,68 lei/franc, adica dublu. Adaugarea marjei de 10% face ca conversia sa se faca la un curs de sub 2 lei/franc, situatie foarte avantajoasa pentru clientul bancii", a transmis avocatul, intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

Instanta galateana a interpretat in favoarea clientului o clauza contractuala care spunea ca banca poate (dar nu este obligata) sa converteasca automat in lei creditul, in cazul in care cotatia francului variaza cu mai mult de 10% fata de cea de la momentul acordarii, clauza care n-a fost, insa, pusa in practica.

De asemenea, instanta a dispus si eliminarea comisionului de risc din contract si rambursarea catre reclamanta a 32.000 de lei.

S-a creat un precedent?

Avocatul Coltuc Marius spune ca decizia va putea fi invocata in mod similar si in alte dosare. "Este un precedent care urmeaza sa fie folosit intr-un fel sau altul de acum incolo in toate aceste procese", considera acesta.

Pe de alta parte, Stan Tirnoveanu, avocatul bancii, sustine contrariul: "Eu nu cred ca va fi un precedent pentru ca este un precedent intr-un singur caz. Sunt alte hotarari pe care banca nu a facut o anume publicitate, Ialomita, Oradea si alte instante au respins o asemenea aplicare a contractului si dispozitiilor legale".

Volksbank si-a schimbat de curand strategia si ar propune clientilor, din proprie initiativa, convertirea creditelor in franci la un curs mai mic.

Recent, au aparut informatii ca banca, cu capital majoritar austriac, scoasa la vanzare, ar dori sa rezolve problema creditelor in franci elvetieni prin conversia acestora in lei la un curs de 2,5 lei/franc, sensibil mai mic decat cel din prezent, cu tot cu o reducere semnificativa de peste 30% a soldului creditelor, ceea ce ar duce la reducerea ratei lunare cu aproximativ 50%, arata comunicatul citat.

Banca nu a dorit sa comenteze aceasta informatie.

Totusi, ea a fost confirmata de un reprezentant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Am fost informati de catre banca referitor la aceasta hotarare, dar Banca Nationala nu are nicio implicare, decizia nu-i apartine", a explicat acesta pentru Digi 24.

In prezent, peste 2.400 de romani care au credite in franci elvetieni sunt in proces cu bancile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#clienta Volksbank convertire credit franci, #convertire credit franci lei , #credit
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
De ce 10%? Pentru că e „Sfânta Zeciuială”, adică nu 10,01 sau 9,99!