Presa de azi: Statul, negociator-sef intre banci si politistii datornici

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 07:58
2431 citiri
Presa de azi: Statul, negociator-sef intre banci si politistii datornici
Foto: Evenimentul Zilei

Noul ministru al Internelor, Traian Igas, pare sa fi gasit o solutie pentru a-i linisti pe politisti. Presa centrala scrie miercuri despre propunerea ministrului ca statul sa fie negociator-sef intre banci si politistii cu probleme din cauza creditelor."Noul ministru de Interne le-a dat ordin politistilor: Arestati dobanzile!", titreaza Gandul, dar bancherii citati de Evenimentul Zilei spun ca trebuie luat fiecare caz in parte.

Adevarul: Noul ministru de Interne le promite politistilor ca le renegociaza ratele la banci

Proaspatul ministru al Administratiei si Internelor, Traian Igas (foto), a iesit la rampa cu o promisiune menita a mai imbuna spiritele revoltate ale subordonatilor sai ciuntiti la solda. Si a dispus, ieri, "intreprinderea unor demersuri urgente care sa vina in sprijinul politistilor care au contractat imprumuturi bancare".

Mai precis, arata comunicatul MAI, "sefii inspectoratelor judetene de politie vor lua legatura cu reprezentantii filialelor bancare, pentru a identifica solutii referitoare la reevaluarea costurilor totale ale creditelor, amanarea sau reducerea frecventei platilor ori reesalonarea sau refinantarea creditelor in raport cu veniturile actuale ale politistilor si in concordanta cu reglementarile interne ale bancilor", aflam din Adevarul.

Masurile, mai spune comunicatul, au fost dispuse la propunerea sefului Politiei Romane, Petre Toba, si vor fi aplicate in regim de urgenta. Negocierile cu bancile se vor purta in aceasta saptamana, iar rezultatele vor fi transmise IGPR pana vineri.

Gandul: Noul ministru de Interne le-a dat ordin politistilor: ARESTATI DOBANZILE!

Ideea nu este noua, ci a fost prezentata de sindicalistii din Politie inca de cand au inceput sa discute despre masurile anticriza cu Guvernul.

"Sa vedem ce o sa iasa - a declarat pentru Gandul seful Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marin Gruia. Propunerea este a noastra si am facut-o inca de la momentul in care se discutau masurile anticriza ale Guvernului. Va fi dificil de negociat, pentru ca bancile se vor lasa greu si politistii au credite la diverse institutii bancare. Poate se va ajunge la o intelegere, nu imi dau seama cum. Probabil ca institutia va negocia in numele politistilor, dar depinde si de ce conditii vor obtine. Degeaba obtin reesalonari pe doi ani, daca dobanda va fi una foarte mare".

Sindicalistii recunosc faptul ca unul dintre cele mai grele efecte asupra bugetului politistilor a vizat plata creditelor angajate de acestia. Practic, reducerile salariale au reprezentat in cele mai multe cazuri exact sumele pe care politistii le aveau de achitat lunar.

"Multi politisti au credite si au ridicat aceasta problema in discutiile pe care le-am avut cu acestia. Cei mai multi dintre cei peste 54 de mii de politisti se afla in aceasta situatie", a declarat pentru gandul seful Politiei Romane, chestorul-sef Petre Toba.

"Dupa diminuarea cu 25 la suta a veniturilor politistilor, le este din ce in ce mai greu sa achite si ratele si sa le ramana si bani pentru viata de zi cu zi. Ne-am gandit ca inspectorii sefi sa se intereseze la fiecare banca pentru propuneri de reesalonari, renegocieri sau acordare de perioade de gratie".

"Aceste pachete vor fi comunicate apoi politistilor interesati, explica procedura chestorul Toba. Fiecare politist va face apoi solicitare in nume propriu. Banca va evalua pozitia clientului, speram ca macar pana trece iarna, cand si cheltuielile de intretinere vor fi mai mari, sa fie obtinute conditii mai avantajoase de returnare a creditelor. Politistii au nevoie de astfel de conditii mai avantajoase, temporar, poate chiar pana la revenirea salariilor lor la nivelul anterior diminuarilor veniturilor".

Seful Politiei este convins ca subordonatii sai au toate motivele sa obtina conditii mai avantajoase la returnarea creditelor. "Politistii sunt clienti convenabili, pentru ca au un venit sigur, sunt angajati pe perioada nedeterminata si de regula isi platesc la timp ratele, sunt bun-platnici. Toate aceste atuuri trebuie avute in vedere de catre cei care evalueaza solicitarile de reevaluare sau reesalonare a platilor", a mai spus seful IGP.

Romania Libera: Statul, negociator-sef intre banci si politistii datornici

Chiar daca demersul abia a fost anuntat, inspectorii judeteni au obtinut deja rezultate pe teren. Totusi, ideea ca politistii sa aiba o relatie privilegiata cu bancile nu e pe placul tuturor. Reprezentantii societatii civile vorbesc despre trafic de influenta si discriminare.

"S-au contactat conducerile catorva unitati bancare si au fost de acord sa faca o analiza la solicitare fiecarui politist care are un credit, din punct de vedere al unei posibile reesalonari, al unei perioade de gratie", a precizat seful Politei Romane, potrivit Romania Libera.

Intr-adevar, oamenii legii sunt pusi pe treaba. Comisarul-sef Valentin Pescari de la IPJ Mures e hotarat sa negocieze cu toate bancile din judet pentru a obtine conditii mai avantajoase de rambursare.

"Voi avea discutii si cu directorii bancilor pentru a gasi solutii sa ii ajutam, probabil diminuarea ratelor si extinderea perioadei de rambursare a creditelor", a declarat Pescari, care nu stie insa cati politisti din Mures au credite la banci, dar stie ca el insusi este in situatia de a cere reesalonarea.

"Si eu am un credit de vreo 500 de milioane si sper sa primesc o oferta mai buna". Comisarul-sef Viorel Serbanoiu, seful Inspectoratului de Politie Judetean Botosani, e mai rezervat si nu poate decat sa le dea subalternilor sai exemplul propriu.

"Eu recomand tuturor politistilor sa mearga la banca, asa cum am facut eu, sa prezinte adeverinta de salariat din ultimele trei luni si sa-si renegocieze contractul de creditare".

Comisarul a precizat ca pana acum nu a fost impusa nici o poprire pe venit politistilor botosaneni care au credite bancare, ceea ce inseamna ca acestia reusesc sa-si achite ratele. "Noi si pana acum am colaborat bine cu bancile, de multe ori reprezentantii institutiilor bancare au venit la noi pentru a-si prezenta ofertele si pentru a oferi informatii politistilor despre cele mai bune produse". La IPJ Tulcea, comisarul-sef Vasile Sofan nu primise ieri dispozitie pentru a interveni la banci.

"Trafic de influenta", "intruziune", "aberatie". In astfel de termeni descrie directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, masura anuntata ieri de MAI. Specialistul considera initiativa discriminatorie pentru ca vizeaza si privilegiaza o anumita categorie de cetateni.

"De ce ar reesalona banca pentru un politist si pentru mine nu? Asta e discriminare. De ce sa-i reesaloneze lui, iar mie nu? Sunt oameni in sectorul privat, de trei ori mai multi decat in cel public, care au si ei probleme cu creditele. Pentru ei, de ce ministrul de Interne nu trimite inspectorii de politie sa roage bancile si pentru ei?".

O simpla declaratie de la nivelul ministerului sau intr-o intalnire cu bancile prin care sa transmita ca politistii sunt angajati la stat si vor plati intr-un fel sau altul creditele ar fi fost de ajuns, mai crede analistul, "dar sa vezi seful Politiei Judetene intrand pe usa bancii si rugandu-te 'frumos' sa incerci sa-l intelegi, sa-l pasuiesti cu o rata sau sa-i reesalonezi creditul unui politist, de fapt nu unui politist, ci tuturor politistilor din judet, suna cam ciudat. E genul de rugaminte care nu ar trebui sa vina de la un om care la un moment dat te poate controla".

Politologul Cristian Pirvulescu crede si el ca "este evidenta o discriminare intre politisti si ceilalti. Dar cred ca bancile se vor recuza pentru ca nu au o baza juridica legislativa pentru asa ceva".

Evenimentul Zilei: Politistii datornici, pasuiti de banci printr-un ordin al MAI. Bancherii: "Trebuie luat fiecare caz in parte"

Bancherii au fost luati prin surprindere de decizia conducerii MAI. "N-am cunostinta despre vreo solicitare de acest gen insa este greu de imaginat o solutie globala, este imposibil. Trebuie luat fiecare caz in parte in functie de tipul de imprumut, de solvabilitatea clientului chiar daca are uniforma sau nu. Sistemul bancar are in vedere analiza fiecarui client in parte. Fiecare sucursala va analiza o eventuala cerere pe baza factorului de risc", a precizat pentru Evenimentul zilei Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

De aceeasi parere sunt si alti reprezentanti ai bancilor. "Sunt 41 de banci, fiecare cu politica ei. Va dati seama ca a-i lua pe toti politistii la un loc pentru a le face reesalonari este impotriva tuturor normelor de risc", au explicat pentru Evenimentul Zilei surse bancare.

In plus, sustin aceleasi surse, s-ar face o diferentiere intre clienti, ceea ce ar insemna discriminare. "A, daca ar exista o garantie precum cea de la programul ,,Prima Casa", sa garanteze ministerul pentru ei atunci s-ar putea gasi banci doritoare care sa ofere o dobanda medie. Dar, si in acest caz, procedura de reesalonare pentru fiecare caz in parte e de durata", au precizat aceleasi surse.

La randul lui, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Stet, a precizat ca decizia de a acepta sau nu o reesalonare, tine depolitica fiecarei banci. "Fiecare banca in parte trebuie sa decida daca este sau nu de acord. Banca Nationala a Romaniei nu are nicio legatura cu acest aspect", a declarat Stet.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#politisti credite reesalonare banca, #Traian Igas politisti credite, #bancheri credite politisti , #credit