Ziare.com

Proiectul lui Zamfir privind plafonarea dobanzilor la credite a primit unda verde de la Guvern

Luni, 13 August 2018, ora 11:45

   

Proiectul lui Zamfir privind plafonarea dobanzilor la credite a primit unda verde de la Guvern
Proiectele senatorului Daniel Zamfir, care a plecat din PNL la ALDE, privind plafonarea dobanzilor la credite si limitarea sumelor percepute de recuperatori, au primit unda verde de la Guvern.

Astfel, Executivul a transmis Parlamentului ca sustine proiectul prin care suma pe care societatile de recuperare a creditelor o pot solicita debitorilor este plafonata, informeaza Profit.ro.

Guvernul afirma ca plafonarea sumelor percepute de recuperatori este justificata si citeaza din motivarea initiatorului, potrivit caruia "societati comerciale avand ca obiect de activitate recuperarea creantelor, cumpara la sume derizorii drepturi de creanta, demarand sau continuand masuri agresive de executare silita impotriva consumatorilor, drenand de resurse patrimoniul acestora si grevand fractiuni importante din veniturile lor viitoare, care vor fi deturnate de la destinatiile lor normale: intretinere familiala, facturi la utilitati, educatia copiilor, ingrijirea sanatatii, activitatile sportive si culturale".

Totodata, Guvernul sustine partial si proiectul prin care se limiteaza dobanda anuala efectiva (DAE) la de 2,5 ori dobanda legala (2,25% in prezent) in cazul creditelor ipotecare si la 18% in cazul creditelor de consum.

Executivul precizeaza ca Parlamentul este in masura sa decida, dar a tinut sa exprime sustinerea pentru prevederea care stabileste ca "in raporturile juridice dintre consumatori si profesionisti, inclusiv comercianti, dobanzile penalizatoare pot produce dobanzi doar in baza unei conventii speciale si numai pentru depasirea scadentei cu mai mult de un an".

Potrivit Profit.ro, bancile au comandat un studiu de impact cu privire la initiativele legislative mentionate, din care a rezultat ca, daca proiectele vor fi adoptate, bancile vor mari costurile creditelor si vor restrange oferta de imprumuturi.

Totodata, vor acumula credite neperformante ca urmare a restrictiilor impuse, ceea ce va afecta cresterea economica si riscul de tara. In conditiile in care au avizul, fie si partial al Guvernului, proiectele senatorului Zamfir au toate sansele sa fie adoptate in sesiunea legislativa din toamna.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre plafonare dobanzi credite
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4315 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor