Raiffeisen: Bancile nu se arunca la credite nici in 2011

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 08:37
1957 citiri
Raiffeisen: Bancile nu se arunca la credite nici in 2011

Volumul creditelor acordate de marile grupuri prezente in Europa Centrala si de Sud-Est a scazut cu 1,8% anul trecut, arata raportul anual al Raiffeisen Zentralbank.

Economistii grupului prezent si in Romania nu vad o imbunatatire substantiala in prvinta creditelor nici in 2011, nici in 2012.

"Avand in vedere asteptarile actuale privind evolutiile diferite ale economiilor din Europa Centrala si de Sud-Est, prognoza noastra vizeaza o crestere moderata a volumului de credite acordate in regiune", spune Walter Demel, analist al Raiffeisen Viena.

Piata bancara din Europa Centrala si de Sud-Est continua sa fie dominata de aceleasi grupuri. Totusi, in 2009, Erste a trecut pe locul al doilea, cu active de 79,1 miliarde de euro, depasind Raiffeisen care aduna active totale in regiune de 75,2 miliarde de euro.

Locul intai este ocupat de UniCredit, care avea active de peste 107 miliarde de euro, in timp ce locurile patru si cinci sunt ocupate de Societe Generale (65,2 miliarde de euro) si KBC (64,9 miliarde de euro).

In afara de KBC, celelalte grupuri bancare sunt prezente la nivel de top si in Romania. Analistii Raiffeisen dau si un clasament al bancilor din Romania care cuprinde date usor diferite fata de cele publicate de BNR.

Raiffeisen revine pe locul trei cu o cota de piata de 7,1%, podiumul fiind completat de BCR (19%) si BRD Societe Generale (13,1%). In Top 10 se mai afla cu cote de piata intre 4,5 si 6% Voksbank, Alpha Bank, UniCredit, CEC Bank, Banca Transilvania, Bancpost si ING.

In raportul RZB, citat de Romania Libera, Romania ocupa uprimul loc, din 15, in privinta gradului in care sectorul bancar a fost lovit de criza. In document se explica cum cererea de credite din zona populatiei a scazut agresiv, bancile orientandu-se mai degraba catre finantarea statului pentru a-si putea respecta promisiunile facute in fata FMI pentru mentinerea expunerii pe tara noastra.

"Expunerea bancilor pe titluri de stat a crescut de la 4% in 2008 la peste 13% la finele anului trecut", arata documentul RZB.

Volumul creditelor acordate persoanelor fizice si companiilor, calculat in euro, a scazut cu 4,8% in 2009. Specialistii Raiffeisen amintesc insa faptul ca economiile populatiei se situeaza pe un trend ascendent, care ar putea fi urmat si anul viitor.

Desi ponderea creditelor neperformante a depasit 15,3% la finele anului, sistemul bancar romanesc se mentine la un nivel de capitalizare foarte bun.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bani credite, #banci credite, #Raiffeisen credite , #credit