Reuters: Romania cauta solutii pentru cei cu credite in franci elvetieni

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 23:14
3825 citiri
Reuters: Romania cauta solutii pentru cei cu credite in franci elvetieni
Foto: PicPicx

Problema zecilor de mii de romani care au credite in franci elvetieni si care intampina mari dificultati in plata ratelor dupa aprecierea brusca a valutei este redata pe larg si de presa externa.

Romania cauta modalitati de a-i ajuta pe miile de proprietari de case care au luat credite in franci elvetieni si care se confrunta cu o rata de schimb uriasa dupa ce francul a crescut brusc saptamana trecuta, scrie agentia Reuters.

Sursa citata relateaza si despre clienti de banci din alte tari central si est-europene care au luat imprumuturi in franci elvetieni, pentru cumpararea de locuinte, datorita ratelor scazute ale dobanzilor din anii 2000, in ciuda avertizarilor economistilor.

Ponta, pentru Reuters: Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu FMI

In Romania, aceasta practica nu a fost la fel de raspandita precum in regiune, insa potrivit consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, exista totusi 75.000 de persoane care au ales sa se imprumute in aceasta moneda.

Spre exemplu, in Polonia exista mai mult de jumatate de milion de persoane care au luat astfel de imprumuturi, iar guvernul a cerut o ancheta cu privire la ofertele de imprumut, in timp ce banca centrala a cerut "masuri extraordinare".

In Croatia, guvernul a propus protejarea acestor contractanti prin fixarea unei rate de schimb care sa fie valabila timp de un an.

WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case

Francul elvetian a crescut cu circa 16 puncte procentuale fata de leu, in ultimele zile, dupa decizia Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) de a renunta la cursul de schimb franc-euro mentinut de-a lungul celor 3 ani anteriori, de 1,2 franci pentru un euro, creand un soc pe pietele financiare.

Reuters noteaza ca, asemenea croatilor si polonezilor aflati in situatia lor, romanii care s-au imprumutat in franci se confrunta acum cu cresteri insemnate ale ratelor creditelor contractate, iar unii au aparut chiar la televizor pentru a cere ajutorul guvernului.

Adrian Vasilescu, despre creditele in franci: Conversia in lei nu e convenabila. Cheia e in alta parte

Romania nu are o legislatie a falimentului personal, mai relateaza sursa citata, iar analistii spun ca un asemenea proiect de lege este necesar pentru a-i proteja pe cei care s-au imprumutat si care se lupta sa-si plateasca datoriile.

"Trebuie gasite solutii in piata bancara, de partidele politice si de autoritati", a mai spus Vasilescu, pentru Reuters.

Vasilescu (BNR), despre creditele in franci: Bancile s-ar putea intoarce impotriva clientilor

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Reuters Romania franci elvetieni, #solutii credite franci elvetieni, #credite franci elvetieni Romania , #credit
Comentarii