Romania ar putea cere ajutor extern pentru sustinerea bancilor

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 15:02
1724 citiri
Romania ar putea cere ajutor extern pentru sustinerea bancilor
Foto: Arhiva

Mai multe tari din Europa de Est, printre care si Romania, ar putea avea nevoie de finantare din partea Fondului International Monetar (FMI) si a altor creditori internationali pentru a preveni o criza in sistemul bancar si o diminuare a creditarii in regiune, pe fondul reducerii activelor de catre bancile occidentale.

Institutii precum FMI, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala si Banca Europeana de Investii, care au cheltuit 42 de miliarde de dolari dupa prabusirea Lehman Brothers, ar trebui sa fie pregatite pentru a acorda asistenta si sprijin financiar bancilor din Europa de Est, au spus reprezentantii acestora in urma intalnirii de luni, din capitala Austriei, potrivit Bloomberg.

Institutiile de reglementare si liderii politici se straduiesc sa protejeze cresterea economica din Europa de Est de efectele crizei accentuate a datoriilor din zona euro. Noile cerinte privind capitalul si lichiditatea pentru creditorii occidentali, care controleaza trei sferturi din sistemul bancar est-european, ameninta sa reduca finantarea necesara pentru populatia si companiile din regiune.

Cateva tari din est, Ungaria, Bulgaria, Croatia si Romania, se confrunta cu riscuri ridicate in ceea ce priveste o criza a sistemului bancar, considera analistii.

Totusi, potrivit directorului Bancii Mondiale, Gerardo Corrochano, procesul de dezintermediere a bancilor occidentale in estul Europei nu este atat de extins.

"Este in mod fundamental o criza de incredere", a spus oficialul. In majoritatea tarilor din regiune, Banca Mondiala nu vede inca "acel efect dramatic" al reducerii activelor.

Banca centrala a Austriei le-a cerut grupurilor UniCredit SpA, Erste Group Bank si Raiffeisen Bank International sa reduca finantarea in estul Europei pentru a atinge noile niveluri de capitalizare stabilite de Autoritatea Bancara Europeana.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#banci europene, #criza creditarii, #bani FMI, #banci Romania , #credit