Romania risca sa fie sanctionata de UE din cauza recuperatorilor de creante: E prea tarziu!

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 19:37
4988 citiri
Romania risca sa fie sanctionata de UE din cauza recuperatorilor de creante: E prea tarziu!
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania risca sa intre intr-o noua procedura de infringement, pentru ca in 21 martie 2016 expira termenul dat de Uniunea Europeana pentru implementarea unei directive, iar termenul de transpunere va fi mai mult ca sigur depasit, a declarat, miercuri, seful Serviciului Armonizare Europeana din cadrul ANPC, Laura Radut.

Proiectul de act normativ care transpune directiva europeana 17/2014 a fost completat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu un set de prevederi nationale prin care recuperatorii de creante sa fie aspru pedepsiti, daca se poarta agresiv cu datornicii, potrivit News.ro.

Insa proiectul este in dezbatere parlamentara si nu are sanse sa fie adoptat pana la termenul limita.

Dupa intrarea in vigoare a noi legislatii, creditorii vor fi obligati sa contacteaze, in scris, consumatorul oferindu-i acestuia solutii eficiente pentru achitarea debitului restant, insa doar dupa neachitarea consecutiva a trei rate. Totodata creditorii vor fi obligati sa ofere consumatorilor cu restante un plan de reesalonare si posibilitatea refinantarii fara costuri suplimentare.

Drumul creditului de la banca la recuperatori: Cum ajungem inglodati in datorii

De asemenea, creditele contractate in moneda straina vor putea fi convertite in orice moment, la cererea consumatorilor, in orice moneda avantajoasa acestora, ceea ce nu este cazul, in prezent.

Proiectul propune si reguli de comportament pentru recuperatori, care nu vor mai avea voie sa-i hartuiasca pe datornici, sa le lase notificari la usa locuintei, sa-i caute la serviciu ori sa-i contacteze la ore tarzii. Inainte sa ajunga la recuperatori, bancherul va fi obligat sa gaseasca variante pentru reducerea ratelor datornicului.

"Directiva 17 este o obligatie de armonizare cu legislatia comunitara in materie. In acelasi timp, Romania are libertatea de a completa directiva europeana cu prevederi care sa vina in sprijinul consumatorilor.

In cazul colectarii restantelor erau necesare completari. Ideea de a contacta un vecin pentru a rezolva problema unui debitor intr-un contract de credit este, intr-adevar, abuziva", a spus secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), Adriana Ahciarliu.

In 2015, romanii au depus la Protectia Consumatorului 921 de reclamatii care vizau institutiile financiare nebancare (IFN) si recuperatorii de creante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Romania sanctiuni UE, #Romania infringement, #Romania sanctiuni UE recuperatori , #credit