Scandalul declansat de aprecierea francului: "Electorata" a murit, traiasca "electorata"!

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 08:04
3361 citiri
Scandalul declansat de aprecierea francului: "Electorata" a murit, traiasca "electorata"!

Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, cunoscuta sub denumirea de "electorata", ar urma sa fie modificata, in contextul scandalului declansat de aprecierea brusca a francului elvetian, care a pus presiune pe romanii care au imprumuturi in aceasta moneda.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a explicat, miercuri, ca, daca schimbarile vor fi implementate, atunci ar putea fi eligibili cam 75% din cei care au credite in franci, in crestere fata de proportia de 51%, cat acopera legea in vigoare.

In forma actuala, "electorata" nu a fost deloc atractiva nici pentru banci, nici pentru clienti, avand in vedere ca nu a fost aplicata de niciun debitor sau creditor, unul dintre motive fiind faptul ca lipsesc normele de aplicare.

Ce presupune forma actuala

Ordonanta de Urgenta nr. 46/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 475 din 27 iunie 2014.

Cum se face restructurarea, potrivit acesteia:

- restructurarea va fi acordata celor care nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata ratelor de cel mult 90 de zile.

- ea presupune scaderea cu cel mult 35% a ratelor lunare, dar nu cu mai mult de 900 lei (sau echivalentul acestei sume, daca creditul e in valuta), pentru o perioada de maximum 2 ani.

- ca urmare a restructurarii, durata initiala a creditului va fi prelungita cu perioada pentru care se aplica reducerea ratelor, adica maximum 2 ani.

- sumele care au fost scazute vor fi distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata (adica maximum 2 ani), incepand cu data de la care nu mai este aplicata diminuarea respectiva.

- de asemenea, dupa terminarea perioadei in care are loc scaderea ratei (maximum 2 ani), debitorii vor beneficia, pentru aceeasi perioada (maximum 2 ani), de o deducere fiscala suplimentara: "deducerea se acorda lunar, dupa incheierea perioadei de diminuare a ratei si reprezinta rata din aceasta perioada, dar nu mai mult de 900 lei/luna", se arata in ordonanta.

- astfel, cel care aplica pentru restructurare va fi scutit de 144 de lei de la plata impozitului pe venit (16% din 900 = 144).

- deducerea e aplicabila in perioada ianuarie 2016-decembrie 2017.

- cel care aplica pentru restructurare trebuie sa fie titularul unui contract de credit aflat in derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordarii creditului.

- sunt eligibili cei cu venituri mai mici sau egale cu 2.200 de lei brut.

- restructurarea creditului nu este obligatorie, ci optionala, atat pentru banci, cat si pentru clientii lor.

- de asemenea, ajutorul se poate da si pentru mai multe credite, cu conditia ca scutirea sa se incadreze in plafonul de 900 de lei/luna.

Celebra "electorata", aprobata de Guvern: Cine beneficiaza si in ce consta ajutorul

Ce modificari vor fi aduse

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a explicat, miercuri, ce modificari vor fi aduse acestui proiect.

"Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere in schema programului, prin cresterea venitului brut cu care debitorii se incadreaza, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel ca vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult" decat in varianta actuala, a spus acesta, la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finante de la Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.

Criza francului elvetian: Solutia Guvernului - "Electorata" din 1 martie cu noi criterii

Totodata, va creste deducerea speciala pentru credit de la 900 la 1.500 lei lunar, echivalent cu maxim 240 lei reducere lunara a impozitului pe venit, a adaugat ministrul.

Mai mult, deducerea speciala nu se va mai aplica dupa o perioada de maximum doi ani, ci din luna imediat urmatoare rescadentarii creditului.

Valcov a spus ca ar vrea ca noua forma a "electoratei" sa intre in vigoare de la 1 martie.

C.P.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#modificari electorata, #Guvern electorata , #credit