Scumpirea francului elvetian ne arde la buzunare. Ce solutii exista? - Interviu

Vineri, 12 August 2011, ora 16:07
3152 citiri
Scumpirea francului elvetian ne arde la buzunare. Ce solutii exista? - Interviu

Sentimentul de panica de pe bursele mondiale a impins, in aceasta saptamana, francul elvetian spre un nou maxim istoric, in raport cu euro si leu. Moneda a trecut de pragul psihologic, de 4 lei/unitate, marcand o crestere de aproximativ 80% fata de nivelul din 2008.

Daca in urma cu 4-5 ani, romanii, vrajiti de mirajul dobanzilor atractive la creditele in franci elvetieni, contractau imprumuturi pe zeci de ani, acum suporta un curs de schimb dublu pentru a-si achita rata lunara.

In cazul in care francul elvetian ramane la cursul de 4 lei, singura solutie pentru romanii cu imprumuturi in aceasta moneda este refinantarea in euro sau chiar in lei.

Ziare.com a vorbit cu Corneliu Cojocaru, director in cadrul BCR, despre solutiile pe care le pot adopta romanii care au contractat imprumuturi in franci elvetieni.

Mugur Isarescu anunta recent o posibila ieftinire a creditelor in lei. Credeti ca bancile sunt dispuse in acest moment sa mai scada dobanda la creditele in lei?

Nu e vorba de lipsa de dorinta in privinta scaderii dobanzilor, ci este vorba de piata. Guvernatorul a spus foarte raspicat ca ar trebui ca dobanzile pe piata interbancara sa scada. Asta inseamna o scadere a ROBOR si ROBID. Acest lucru ar atrage dupa sine si o scadere a tuturor dobanzilor care se fixeaza in functie de ROBOR.

Piata dobanzilor va scadea in functie de evolutiile din piata monetara, dar, coroborate si cu inflatia, pentru ca in momentul in care vorbim de inflatie ridicata de peste 8%, trebuie sa oferi si la depozite o dobanda real pozitiva, de peste 8%. Prin urmare, dobanzile la credite trebuie sa fie mai mari, cu o marja peste dobanzile la depozite. In momentul in care vom avea o inflatie mica, in jurul la 4%, nivelul dobanzilor va urma un trend descrescator.

Trebuie pastrata o anumita marja pentru ca bancile nu sunt societati de binefacere, ci sunt societati comerciale. Trebuie avut in vedere si piata europeana interbancara. O mare parte din piata creditului este denominata in euro. Aici vorbim de dobanzi care depind in mare de Euribor.

In cazul in care vom pastra o marja rezonabila, am putea vedea un fenomen invers de stagnare sau chiar de crestere a nivelului dobanzilor. Din acest punct de vedere totul depinde de modul in care economia Romaniei va reusi sa depaseasca criza care se prelungeste.

In conditiile in care cineva ar vrea sa ia un credit ipotecar acum, ce moneda este cea mai potrivita dupa raportul pret/risc?

Intotdeauna bancile au sfatuit oamenii sa angajeze credite in moneda in care isi obtin veniturile pentru a evita riscul valutar. Pe termen lung, este de preferat ca romanii sa angajeze credite in euro, avand grija ca puterea lor de rambursare sa nu fie marcata prea puternic de eventualele fluctuatii ale cursului valutar. Este greu de ghicit intr-un glob de sticla evolutia cursului valutar peste 1 an, 2 sau 5 ani.

Francul elvetian este foarte posibil sa ajunga la paritate cu euro, spun analistii ING. In ce conditii se poate intampla acest scenariu?

E vorba de o revenire la normal a francului elvetian. Majoritatea bancilor din Romania au pledat cu ani buni in urma la abtinerea de a angaja credite in monede exotice, inclusiv in franci elvetieni tocmai din cauza riscului valutar mult mai mare decat in cazul creditelor in euro.

Francul a crescut cu 75% comparativ cu 2007-2008. Sunt si opinii conform carora dobanda mai mica la creditele in franci a echilibrat aceasta apreciere a monedei elvetiene. Depinde de care parte a baricadei te afli. Daca esti in randul celor care trebuie sa ramburseze creditul, in mod sigur consideri ca dobanda mai mica nu a echilibrat cresterea cursului valutar in cursul francului elvetian.

Cei care au contractat credite in franci elvetieni simt direct in buzunarul lor povara acestei cresteri. Sfatul pe care il pot da este sa mearga sa se refinanteze cat mai rapid intr-o alta moneda.

Daca potentialul de creditare privit din punctul de vedere al veniturilor populatiei este la maxim in Romania, in cat timp estimati ca se va relua creditarea pe retail in Romania?

Creditarea pe retail continua. Avem de-a face cu doua categorii de obstacole. Primul obstacol este faptul ca o parte dintre potentialii candidati la credite si-au satisfacut deja nevoia. Un al doilea tip de obstacol in perioada urmatoare il constituie perceptia privind evolutia economiei mondiale, dar si a Romaniei. Programul Prima Casa a dovedit ca exista destui oameni care au capacitate de indatorare corespunzatoare si au luat deja credite.

Exista capacitate de indatorare, insa o banca nu are datoria doar de a face profit. Ea trebuie sa faca tot posibilul pentru a-si ocroti clientii, sa-i fereasca de incapacitate de plata.

In cazul in care se ajunge la aceasta situatie, se pot aplica diferite solutii de restructurare. In acest an, avand ca motor Prima Casa, creditarea va creste an la an intre 5-10%. Pe masura ce economia se va revigora si oamenii isi vor recapata nivelul de venituri, atunci va mai creste ritmul de creditare. In nici un caz nu se va mai atinge ritmul de dezvoltare al creditarii intalnit in anii 2007-2008.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#miraj franci, #miraj franci elevtieni, #rate credit franci , #credit