Sfaturi financiare pentru incepatori

Advertorial
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 13:56
8316 citiri
Sfaturi financiare pentru incepatori

Ai simtit vreodata ca situatia ta financiara nu merge in directia cea buna? Sau ca ramai in urma cu platile? Nu te impacienta, nu e niciodata prea tarziu sa te apuci de o mai buna administrare a propriilor fonduri si poate chiar sa obtii mai multi bani.

Relatia cu banul e intr-o continua evolutie, si chiar una pozitiva. Acum 15 ani, daca doreai bani de la banca, trebuia sa aduci un maldar de documente justificative, astazi poti obtine un imprumut prin SMS (sms lan).

Increderea intre oameni si intre oameni si institutiile financiare a crescut. Iar tu poti trece la fapte. Ai cateva directii de care sa tii cont si situatia ta financiara o poate lua in directia potrivita.

Intotdeauna tine cont ce cheltuieli faci. A sti unde ti se duc banii este o cerinta esentiala in orice tip de buget, nu doar in cel personal.

Daca in momentul de fata nu stii pe ce ti se duc banii, este imposibil sa-ti faci un plan si sa mergi in directia in care doresti.

Fa asta acum: fie ca notezi ce primesti si ce cheltuiesti pe un tabel prins in magneti pe frigider, fie ca folosesti o aplicatie pe telefon (Mint si Wallet sunt grozave si gratis pe Google Play), banii tai si directiile in care pleaca nu trebuie sa fie necunoscute.

Odata ce ti-ai facut un obicei in a tine evidenta veniturilor si a cheltuielilor, iti poti face bugetul. Acesta, la inceput, este mai degraba un instrument de verificare lunara, care mai apoi se poate transforma intr-un instrument solid de planificare.

Include in buget toate cheltuielile, atat cele fixe (chirie, asigurare, intretinere, rate la banca) dar si cele variabile (combustibil, transport, obiecte si materiale de igiena) precum si pe cele unice (cadouri, petreceri, nunti).

In final, nu uita de cea mai importanta cheltuiala: investitia in tine insuti si economiile. Trebuie sa inveti ca prima prioritate a platilor esti tu.

Urmareste-ti scopurile. Ai datorii de platit? Incepe cu cele mici, pe care le poti administra usor si de care poti scapa usor. Un credit de nevoi personale, un card de credit sau o descoperire de card sunt imprumuturi pe termen scurt, pe care le poti plati pentru a reduce din presiunea pe venituri si sa poti jongla mai usor cu imprumuturile mari, creditul pentru casa sau pentru masina.

De asemenea, nu neglija economiile. Daca pui bani deoparte pentru casa, pentru masina, pentru o vacanta sau pentru un fond de pensii suplimentar, e momentul ca primele plati pe care le faci lunar sa fie in acea directie.

Odata cu bugetul personal, vine si prioritizarea cheltuielilor. Daca vrei sa calatoresti si ti-ai propus ca la vara sa parasesti orasul orice-ar fi, macar pentru cateva zile, ar fi cazul sa renunti la geanta de 300 de lei. Acestea sunt obstacole in atingerea scopului.

Sigur, vei avea nevoie de o geanta, insa fericirea adevarata si de durata vine din relatia cu oamenii si cu lucrurile care iti asigura aceasta fericire pe termen lung.

Pune-ti banii in lucrurile de valoare pentru tine, fa o lista cu lucruri pe care le consideri importante si asigura-te ca cheltuiesti mai putin in zonele care nu sunt pe acea lista.

Iar daca ai nevoie neaparat de bani, nu te feri de un credit. Poti oricand accesa un imprumut cu istoric negativ de credit (lana med betalningsanmarkning), trebuie doar sa ai incredere in tine si sa-ti urmezi planul.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#sfaturi financiare , #credit