Ungaria vrea sa se elibereze de creditele in valuta. Ce masuri ia?

Marti, 12 Martie 2013, ora 19:40
2804 citiri
Ungaria vrea sa se elibereze de creditele in valuta. Ce masuri ia?
Foto: The Times

Ungaria trebuie sa se elibereze de imprumuturile in valuta, deoarece acestea limiteaza politica ratei de schimb, a declarat, marti, premierul Viktor Orban. Cu o zi inainte, Parlamentul tarii a aprobat o serie de schimbari ale Constitutiei, aspru criticate atat de Uniunea Europeana, cat si de Statele Unite.

"Imprumuturile in valuta sunt, in opinia mea, o problema de suveranitate", a spus Orban, intr-un discurs la intalnirea cu reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Ungariei. "Inseamna ca nu putem beneficia de propria moneda, forintul, care ne ofera avantaje fata de zona euro", a adaugat premierul maghiar.

Luni, forintul s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel din iunie 2012 pana in prezent, fata de euro, investitorii temandu-se ca noul guvernator al bancii centrale, Gyorgy Matolcsi, aliat al lui Orban si fost ministru al Economiei, va favoriza politici monetare neconventionale si un forint mai slab. Marti, moneda maghiara a continua sa se devalorizeze, cursul ajungand la 305 forinti/euro.

"Suntem prizonierii ratei de schimb valutar, din cauza imprumuturilor mari in valuta. Trebuie sa ne eliberam de acest lucru", a precizat Orban.

Un forint mai slab ajuta exporturile tarii, insa duce la cresterea cheltuielilor gospodariilor, ale Guvernului si ale sectorului privat, toate fiind puternic indatorate in valuta. De exemplu, creditele in franci elvetieni si euro sunt foarte populare in Ungaria, deoarece sunt mai ieftine decat imprumuturile in forinti.

"Nu vom gestiona problema imprumuturilor consumatorilor. Dar trebuie sa gestionam problema imprumuturilor in valuta ale micilor companii. Nu am putut face nimic in aceasta privinta prin masuri fiscale deoarece, sincer, nu mai erau bani la buget", a explicat premierul ungar.

Potrivit spuselor sale, Ungaria trebuie sa infiinteze programe prin care imprumuturile in valuta pentru mediul de afaceri sa fie schimbate in credite in forinti. "Aceste programe trebuie lansate in prima jumatate a anului", a precizat Orban, citat de Wall Street Journal. De asemenea, Guvernul incearca sa transforme datoria suverana in forinti, pentru a reduce expunerea la volatilitatea ratei de schimb valutar.

Ungaria nu este singura tara care incearca sa ia masuri pentru limitarea creditelor in valuta. In ultimii ani, Polonia a redus posibilitatea de accesare a creditelor in valuta, dupa ce, in 2009, boom-ul imobiliar din tara a fost, in mare parte, finantat de credite in franci elvetieni, care ofereau o rata a dobanzii mult mai mica decat imprumuturile in zloti.

De asemenea, anul trecut, si Banca Nationala a Romaniei a luat masuri pentru descurajarea imprumuturilor in valuta.

UE si SUA, suparate pe Ungaria

Pe de alta parte, Ungaria a reusit sa-si atraga criticile oficialilor europeni si americani. Luni, Parlamentul a aprobat cateva amendamente la Constitutie, in ciuda avertizarilor din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite ca aceste masuri ar putea pune in pericol statul de drept si as slabi democratia.

Parlamentul, controlat de alianta de dreapta Fidesz, condusa de Viktor Orban, a aprobat introducera in Constitutie a unor prevederi prin care se permite administratorului tribunalelor si procurorilor sa aleaga care judecatori sa judece cazurile legale, pe baza unui sistem de vot in partid.

In plus, autoritatile de la Bruxelles si Washington sunt ingrijorate de pierderea autonomiei bancii centrale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Viktor Orban credite valuta, #Ungaria limitare credite valuta, #schimbari Constitutie Ungaria , #credit