Vor creste ratele la creditele in lei in perioada urmatoare? Ce spun specialistii

Vineri, 26 Mai 2017, ora 08:46
8436 citiri
Vor creste ratele la creditele in lei in perioada urmatoare? Ce spun specialistii
Foto: Pixabay

Ratele la creditele in lei vor creste putin in acest an, in contextul in care dobanda ROBOR la 3 luni se afla pe o panta ascendenta. Insa imprumutatii in moneda nationala nu trebuie sa-si faca griji prea mari, cel putin deocamdata, caci e vorba de cativa lei in plus.

Indicatorul se afla la un nivel de 0,9%, la finalul lui decembrie 2016. Ulterior a scazut, treptat, pana la 0,8% la inceputul lunii martie, iar apoi a inceput sa urce.

Astfel, in prima sedinta a lunii mai, ROBOR la 3 luni a atins maximul ultimului an si jumatate, de 0,91%.

De cateva zile, insa, s-a stabilizat in jurul valorii de 0,87%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) consultate de Ziare.com, deci sub nivelul inregistrat la finalul anului trecut.

Dar ce este ROBOR si pe cine afecteaza cresterea lui?

ROBOR se calculeaza zilnic de catre BNR si este media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, acest indice reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cea la 3 luni (ROBOR 3M). Acesta intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la creditele ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata.

Bancile actualizeaza ROBOR din 3 in 3 luni

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial.

Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Actualizarile dobanzii, care se fac o data la 3 luni, sunt in functie de indicele de referinta aflat in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.

Asta inseamna ca de interes pentru perioada urmatoare este indicele ROBOR 3M publicat de BNR in ultima zi a lunii iunie si e posibil ca valoarea sa nu depaseasca atunci 0,9%. Ulterior, insa, ramane de vazut ce se va intampla.

Prognozele specialistilor

Ideea este ca anul trecut analistii ING Bank estimau ca indicele ar putea ajunge la finalul lui 2017 la 2,5%. Daca va fi asa, atunci ratele vor creste semnificativ. Sa luam ca exemplu de calcul un credit de 225.000 de lei pe 30 de ani, cu dobanda compusa din ROBOR 3M si 2%.

  • Septembrie 2016: ROBOR 3M era de 0,69%, iar rata de 911,41 de lei
  • Decembrie 2017: cu ROBOR 3M prognozat de 2,5%, rata ajunge la 1133,02 de lei
  • Rezulta o crestere de 221 de lei a ratei

Insa e putin probabil ca indicele sa atinga o astfel de valoare. In primul rand, datele publicate de BNR pentru primele luni din 2017 ne arata doar o mica fluctuatie, valoarea osciland intre 0,8% si 0,9%.

"Variatia din ultima perioada este una minimala si normala. Scade si creste, iar scade iar creste. Este o variatie normala si nu reprezinta o tendinta", a explicat Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, pentru Ziare.com. Ba mai mult, el estimeaza ca indicele nu va trece de 1% pana la finalul anului.

"Abia cand ROBOR va trece peste 1,2 - 1,5% putem vorbi de un trend sau de o tendinta de crestere si care trebuie disecata/discutata. Iar daca ajunge la 1,5%, atunci ratele la creditele de termen lung cresc cu aproximativ 8%", a mai spus Dragos Nicihifor.

Nici guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, nu vede o scumpire a creditelor in moneda nationala in perioada imediat urmatoare.

"Nu, nu se scumpeste creditul sau nu inca, poftim. Cresc dobanzile in America, cresc in Europa, aproape inerent se va intampla - nu o sa ramanem codasi", a spus seful BNR la cel mai recent raport asupra inflatiei.

Anul acesta, bancile au acordat doar in luna martie credite noi de 5,6 miliarde de lei, o valoare destul de mare, ajutate de dobanzile mici.

"Nu mai e diferenta aceea, ecartul intre dobanzile in lei si cele in valuta. Cand ecartul era mare intr-adevar era tentatia sa iei numai credite in valuta. Acum diferenta este foarte mica", a punctat guvernatorul BNR.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#crestere ROBOR rate credite lei, #ROBOR credite rate, #ROBOR rate, #rate credite lei, #credite lei , #credit