Ziua in care ROBOR a ajuns la 226%

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 08:20
37031 citiri
Ziua in care ROBOR a ajuns la 226%
Foto: Arhiva Ziare.com

6 martie 1997 este ziua in care ROBOR 3M - indicele in functie de care se calculeaza multe dintre ratele la creditele in lei - a ajuns la nivelul urias de 226%.

Da, se intampla acum mai bine de 20 de ani, cand lucrurile stateau putin altfel. Insa iata ca acum ne panicam pentru ca ROBOR-ul a intrat pe o panta ascendenta si a ajuns aproape de 2%. Oare de ce?

Inainte de toate, sa recapitulam cateva notiuni.

Indicele se calculeaza zilnic de catre Banca Nationala (BNR) si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Actualizarile dobanzii, care se fac o data la 3 luni, sunt in functie de indicele de referinta aflat in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.

Asta inseamna ca acum ne intereseaza indicele ROBOR 3M publicat de BNR in ultima zi lucratoare a lunii septembrie. Apoi, cel de pe 29 decembrie pentru primele trei luni ale anului viitor. Si tot asa.

Dragos Nichifor, Managing Partner la Bayer Credit, aminteste ca in anul de gratie 1997 preturile cresteau foarte des. "Iar totdeauna indicele ROBOR este conectat foarte puternic cu inflatia", explica acesta pentru Ziare.com.

Pe 6 martie 1997, indicele ROBOR a ajuns la nivelul-record de 226%. Cresterea a fost galopanta, caci la inceputul anului valoarea acestuia era de 54%, si a avut loc in contextul in care rata inflatiei ajunsese la unul dintre cele mai mari niveluri din istoria moderna a tarii noastre, de 154,8%.

Cum cresterea galopanta a preturilor a sugrumat mediul de business si, implicit, economia, Guvernul condus la acea vreme de Victor Ciorbea a cerut si obtinut de la Fondul Monetar International (FMI) un imprumut de 430 de milioane de dolari, pus la dispozitie in cateva transe. In acel moment ne aflam foarte aproape de intrarea in incapacitate de plata.

In schimbul banilor, partea romana s-a angajat sa aplice niste reforme, pentru a readuce economia pe linia de plutire.

Mai este un aspect de luat in calcul, potrivit lui Dragos Nichifor: la momentul 1997, creditarea era aproape exclusiv in moneda straina, "tocmai pentru a evita dobanzi de 2-300% la lei".

Tocmai de aceea valoarea record a ROBOR de atunci nu a facut valva, pentru ca nu prea afecta multa lume.

Insa, intre timp, acest lucru s-a schimbat. Daca acum 20 de ani era destul de greu sa obtii un imprumut in moneda nationala, acum iata ca creditele populatiei au ajuns la aproape 120 de miliarde de lei (dintre care doar 43 de miliarde de lei in valuta), iar ale firmelor la peste 106 miliarde de lei.

De asemenea, la finalul anului trecut, am avut o rata a inflatiei negativa, de -0,5%, care a ajuns la 1,8% in septembrie 2017.

In aceste conditii, cresterea indicelui ROBOR de la 0,87% - cat era la inceputul anului - la 1,84% in prezent, a starnit ingrijorare in randul imprumutatilor in lei.

Insa oare chiar au motive? Raspunsul e nu. Deocamdata.

Majorarea adauga 6 lei la ratele unui imprumut in moneda nationala pentru nevoi personale de 10.000 de lei, iar la ratele unui credit imobiliar de 250.000 de lei plusul este de 7 lei in octombrie fata de septembrie.

Dragos Nichifor sustine ca "cei care au credite in lei ar trebui sa se panicheze cu adevarat daca ROBOR ar trece de 3,5%, caci ulterior exista sanse sa-l vedem si in zona de 5%".

Chiar daca majorarea de acum a ROBOR nu se compara cu ce se intampla in 1997, e totusi ingrijorator ca, la 20 de ani de la momentul acela foarte greu pentru economia Romaniei, politicile Guvernului risca sa ne arunce intr-o noua spirala inflationista, care sa ne arda la buzunar in ciuda cresterii economice mult laudate.

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#robor, #crestere ROBOR, #rate credite Robor, #rate robor lei , #credit