Familia europeana in criza economica: Cum au evoluat veniturile

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 12:47
3783 citiri
Familia europeana in criza economica: Cum au evoluat veniturile
Foto: cursdeguvernare.ro

OCDE a dat publicitatii datele privind evolutia veniturilor gospodariilor in criza dupa volumul efectiv de produse si servicii consumate in medie la nivel national si nu dupa totalul cheltuielilor facute.

Aceste date difera sensibil de performanta inregistrata de economiile nationale in perioada de recesiune ce a demarat in 2008.

Din cele 18 economii analizate, in 9 dintre ele consumul gospodariilor a crescut, iar in celelalte 9 a scazut, in timp ce zona euro in ansamblul ei a stagnat in perioada 2008 - 2010 (+0,05% este o crestere nesemnificativa).

Cea mai mare ajustare a consumului s-a produs in Estonia (-22,17%), tara ce a facut un efort exceptional, reusind sa devina prima republica ex-sovietica ce adera la zona euro.

Cea mai mare crestere a consumului gospodariilor a inregistrat-o Polonia, care a reusit pe parcursul a trei ani dificili pentru Europa sa avanseze cu peste 11%. Ea a fost urmata de Slovacia, cu 5,49%, care a fost nevoita, la fel ca si Estonia, sa-si tempereze consumul odata cu trecerea la rigorile impuse de disciplina fiscal-bugetara din zona euro. Cehia a reusit si ea un spor de peste trei procente.

Dintre cele patru mari economii ale UE, doua (Germania si Franta) au pastrat un mic avans, de peste 1%, an timp ce alte doua au consemnat o contractie in apropierea nivelului de 2% a produselor si serviciilor pentru populatie (Italia si Marea Britanie).

S-ar parea ca pozitia adoptata de primele doua drept solutie la dilema echilibrare fiscala versus crestere economica a fost mai productiva.

Citeste mai multe despre familia europeana in criza economica - cum au evoluat veniturile pe Curs de guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#familia europeana venituri, #consum gospodarii Europa, #venituri gospodarii state europene , #criza economica