Analisti, despre aprecierea leului: E o miscare fireasca, nu un miracol

Joi, 01 Iulie 2010, ora 14:12
4019 citiri
Analisti, despre aprecierea leului: E o miscare fireasca, nu un miracol
Foto: Arhiva

Analistii nu au fost impresionati de aprecierea timida a leului in fata euro si cred ca este doar o miscare normala a pietii, schimbarile de curs de pe o zi pe alta neavand nicio semnificatie majora.

Totusi, intarirea monedei nationale vine cu doar o zi inainte ca FMI sa elibereze urmatoarea transa a imprumutului.

Analistul financiar Ilie Serbanescu spune ca aprecierile se pot face numai pe termen lung, iar daca leul va continua sa se intareasca numai daca va interveni Banca Nationala. El catalogheaza o eventuala interventie a BNR ca fiind "impotriva firii".

"Daca o va face (n.r. - daca leul se va aprecia), o va face pe baza unor interventii ale BNR. Iar aceste interventii ar fi gresite pentru economie pentru ca nu se poate ca economia sa scada, iar moneda nationala sa creasca", a declarat Ilie Serbanescu pentru Ziare.com.

Nici directorul BNR Eugen Radulescu nu este impresionat de intarirea leului. El este de parere ca leul a scazut din cauza tendintelor inflationiste si probabil va continua sa o mai faca inainte sa se linisteasca.

"E o miscare normala a cursului. Miscarile nu au nimic spectaculos, dar noi le facem sa para exceptionale pentru ca suntem hiperexcitati si orice miscare o vedem ca un miracol", ne-a spus Eugen Radulescu.

Mai optimist este Bogdan Baltazar, care considera ca vom asista la o revenire a cursului leu-euro in urmatoarele zece zile.

"Este o tendinta fireasca. Lucrurile se mai aseaza cu cat ne apropiem de ziua de vineri cand FMI va elibera urmatoarea transa a imprumutului. Leul se va intoarce in culoarul 4,1 - 4,3 lei pentru un euro. Nu maine, ci intr-o saptamana - 10 zile", a spus Baltazar.

Leul s-a apreciat joi, in raport cu moneda unica europeana, Banca Nationala stabilind un curs de referinta de 4,3537 lei pentru un euro. Astfel, moneda nationala s-a apreciat cu 0,34% in raport cu moneda unica europeana, dupa ce miercuri ajunsese la un minim istoric de 4,3688 lei pe unitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar