ANEIR: Fara o stabilitate a cursului, Romania devine o colonie a speculatorilor valutari

Joi, 07 Iunie 2012, ora 19:40
2081 citiri
ANEIR: Fara o stabilitate a cursului, Romania devine o colonie a speculatorilor valutari
Foto: Arhiva

Secretarul General al ANEIR, Mihai Ionescu, sustine ca exportatorii spera ca moneda nationala sa-si masoare valoarea in competitia cu valutele internationale pe terenul competitivitatii economice, altfel vom asista la transformarea Romaniei intr-o colonie a speculatorilor valutari.

"Speram ca moneda nationala sa-si masoare valoarea in competitia cu valutele internationale pe terenul competitivitatii economice. Altfel vom asista neputinciosi cum Romania se va transforma intr-o colonie a speculatorilor valutari", sustinte intr-un comunicat, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Potrivit acestuia, doar piata poate valida puterea leului, insa "probleme apar cand piata nu reflecta fidel evolutiile economice, fiind intoxicata de analistii-zvonisti (mare parte dintre ei nu dezinteresati).

"Secretarul general al ANEIR arata ca daca in perioada 2010-2011, caracterizata prin puternice bulversari economice interne si externe, leul romanesc si-a pastrat un nivel de curs relativ constant fata de euro (ceea ce a oferit siguranta si credibilitate exportatorilor romani, confirmati de statisticile internationale drept campioni ai Europei la recuperarea pierderilor din perioada de criza), acum respectiva stabilitate a sarit in aer.

Cursul marit avantajeaza exportatorii, dar numai pe moment

"Fara indoiala, un curs marit avantajeaza exportatorii. Dar numai pe moment. Cine incaseaza acum facturile livrarilor anterioare primeste in cont mai multi lei prin schimbarea valutei. Dilema este: ce se va intampla cu acele firme care vor da crezare zvonistilor, vor semna contracte externe cu speranta ca zvonurile de crestere a cursului se vor adeveri, se vor aproviziona cu cele necesare productiei la cursurile ridicate de azi (si peste 50% din produsele de export au componennte din import), vor produce marfurile contractate, le vor livra si dupa 6-9-12 luni, cand tot acest ciclu se va incheia si vor incasa valuta, vor constata ca zvonurile zvonistilor nu s-au adeverit?", se intreaba Ionescu.

El a spus ca exportatorii au pledat si vor pleda consecvent pentru stabilitatea cursului. Pentru exportatori, mai important decat cursul marit (dar instabil) este un curs relativ constant.

"Cum pana la momentul intrarii in zona euro (cand exportarii, ca si importatorii vor scapa de stresul cursului de schimb) va mai trece ceva timp, ne mentinem increderea in BNR (careia i-am apreciat comportamentul pozitiv din ultimii ani) ca nu va asista pasiva la corul zvonistilor - speculatori. Exportatorii nu pot uita momentul 02.07.2007, cand cursul ajunsese la 3,1112 lei/euro.

Or, daca cineva isi poate imagina ca, in caz de repetare a momentului din 2007, exportatorii pot suporta un joc de curs de 43,6% (comparativ cu nivelul maxim de zilele trecute de 4,4662 lei/euro) prin rata profitului (care se afla in zona 5-10% in toate sectoarele de productie) sa consulte statisticile oficiale. La momentul respectiv cca. 40% dintre exportatorii romani au disparut de pe piata externa", a mai aratat Ionescu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#curs valutar exportatori, #evolutie curs valutar, #depreciere leu , #curs valutar