Ce este cursul valutar si cum influenteaza acesta economia

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 15:41
6695 citiri
Ce este cursul valutar si cum influenteaza acesta economia
Foto: pexels.com

Unul dintre cei mai de seama factori din economia lumii si care joaca un rol foarte important in tranzactiile ce implica sume de bani la nivel mondial este cursul valutar.

Acesta defineste exact care este paritatea pentru doua monedele din tari diferite. Dar sunt cateva aspecte pe care probabil nu le cunoastem si care sunt destul de interesante si anume cand a aparut acest curs valutar, ce influenteaza valorile monedelor nationale ce sunt afisate in cursul valutar si cum este clasificat acest curs valutar.

Istoria cursului valutar

Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in cadrul unei Conferinte ONU organizata in Statele Unite si care viza problemele financiare si monetare, s-au infiintat doua noi organisme, menite sa sprijine dezvoltarea economica mondiala - Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (cunoscuta pe scurt drept Banca Mondiala) si FMI-ul (Fondul Monetar International).

Cele doua au avut rolul de a stabili valorea fiecarei monede si de a face posibil un schimb echilibrat intre ele. Fiecare dintre aceste monede a primit o valoare exprimata intr-o cantitate de aur. Astfel, primele cursuri au luat fiinta. Paritatea unei lire sterline era de 2,80 dolari la mijlocul secolului 20.

Factori de influenta a cursului valutar

Cursul valutar este influentat foarte mult de o serie intreaga de factori de ordin economic, social si nu in ultimul rand politic. Fiecare schimbare majora la nivelul unei tari pe unul din cele trei planuri aduce o crestere sau o scadere a monedei nationale. Cursul de schimb este de asemenea influentat de economia mondiala.

Clasificarea cursului valutar

Cursul valutar se clasifica dupa mai multe aspecte. Primul dintre acestea este gradul de stabilitate, in functie de care avem cursul flotant, ce nu are limite prestabilite, cursul stabil, impus de FMI inca din anul 1944, sau cursul punctelor de aur.

De asemenea, cursul se mai clasifica dupa autoritate, dupa numar, dupa modul de cotatie sau chiar dupa termen.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#istoric curs valutar, #aparitie curs valutar, #factori curs valutar , #curs valutar