China se pregateste pentru razboi monetar

Sambata, 02 Martie 2013, ora 20:01
3653 citiri
China se pregateste pentru razboi monetar
Foto: La Tribune

Guvernatorul adjunct al bancii centrale a Chinei a declarat la Beijing ca tara sa este pregatita pentru a face fata unui razboi monetar.

Afirmatia vine in urma concluziilor reuniunii G20, care au impus Chinei un curs de schimb diferit de cel pe care tara il doreste.

Oficialul chinez a avertizat celelalte tari angajate in programe destinate stabilirii unui curs valutar controlat, care sa mentina un echilibru pe pietele comerciale si de schimb valutar, ca deciziile luate la G20 vor fi respectate de China doar in masura in care statele partenere din punct de vedere comercial vor respecta la randul lor deciziile reuniunii in ceea ce priveste schimburile valutare.

Declaratia lui Yi Gang a fost difuzata sambata de agentia chineza Xinhua si preluata de La Tribune.

Yi Gang a invitat tarile membre ale G20 sa se conformeze, pentru a evita un razboi monetar, pentru care insa China este pregatita.

Unul dintre scopurile reuniunii G20 care a avut loc luna trecuta la Moscova a fost acela de a se gasi formulele care sa evite un razboi valutar.

Declaratia lui Yi Gang vine in contextul in care ultimele zile au marcat o depreciere brusca a yenului japonez pentru a sprijini exporturile din Japonia, fapt considerat de China ca o incalcare a acordului de la G20.

Yi Gang a mai declarat ca un razboi valutar ar putea fi evitat doar daca factorii de decizie din tarile importante vor respecta consensul de la G20, iar politicile monetare vor ramane doar un instrument pentru economiile nationale.

"China va lua in considerare, in ceea ce priveste politica monetara si alte mecanisme economice, politicile de relaxare cantitativa puse in aplicare de catre bancile centrale ale tarilor straine si este gata sa reactioneze in consecinta", a mai spus Yi Gang, afirmatie receptionata ca un avertisment sever.

Un razboi monetar ar aduce prejudicii serioase economiilor statelor bogate, in conditiile in care pietele din Europa si SUA sunt inca foarte afectate de criza economica si recesiunea din ultimii ani, iar politicile monetare sunt o cale foarte simpla de a se interveni, desi pot duce la dispute severe internationale, pe pietele valutare unde China este un actor extrem de important si foarte activ.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#razboi monetar China, #China devalorizare moneda , #curs valutar