A treia zi consecutiva de maxim istoric pentru euro

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 13:07
9304 citiri
A treia zi consecutiva de maxim istoric pentru euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Euro nu se opreste din crestere si bate record dupa record, astfel ca miercuri a atins un nou maxim istoric, al treilea in trei zile consecutive.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat azi un euro la 4,7776 de lei/unitate, cu 0,04% mai mult decat marti. Este cea mai ridicata valoare din istorie in fata leului.

Si dolarul a crescut azi cu 0,06%, de la 4,3145 lei/unitate la 4,3172 lei/unitate.

In schimb, francul elvetian isi mentine deprecierea. Daca ieri era cotat de Banca Nationala a Romaniei la 4,3522 lei/unitate, azi valoreaza 4,3546 lei/unitate.

Si lira sterlina a scazut de la 5,5810 lei/unitate pana la 5,5732 lei/unitate.

In ceea ce priveste pretul gramului de aur, acesta a crescut. BNR a anuntat ca acesta a ajuns la 204,7771 de lei, fata de 203,3031 de lei cat a fost marti.

De ce creste euro

Exista o presiune pe curs care vine din deficitul comercial, datele publicate recent aratand un deficit in crestere pe luna trecuta, iar la aceasta se adauga cu siguranta si importurile aferente Black Friday si situatia deficitului, a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu.

"Exista in mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arata o accentuare a deficitului comercial. Deci un necesar de valuta pentru schimburile comerciale crescut.

Sa nu uitam ca in aceasta perioada avem si evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzactii anuntate cu bunuri din import.

Aceasta este o situatie de fond care a dus la aceasta evolutie a cursului, care, in cifre absolute, e totusi marginala. In plus, e necesara clarificarea situatiei bugetare care pare mai complicata decat se anticipa", a spus Dan Suciu.

Previziuni sumbre: La finalul anului, un euro va ajunge la 4,8 lei

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania si fostul sef al Consiliului Fiscal, a declarat pentru Ziare.com ca estimarile bancii arata ca euro va ajunge la finalul anului la 4,8 lei.

El a tinut sa precizeze ca prognoza nu se bazeaza pe ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, ci pe mai multi factori care se deterioreaza de mai mult timp.

"Noi avem o prognoza pentru finalul anului, pe care am facut-o demult, de 4,8 lei pentru un euro. Nu ne raportam la ce s-a intamplat in ultimele zile. Pentru mine este irelevant. Pentru noi, tot ce conteaza sunt factorii fundamentali. Faptul ca in doua zile a crescut cursul nu are absolut nicio relevanta. Noi vedem insa o tendinta de depreciere a cursului care este data de factorii fundamentali.

Nu raportati la ce s-a intamplat in ultimele zile, pentru ca nu are o semnificatie aparte. Pe noi ne-a mirat de ce nu s-a depreciat mai demult, pentru ca fundamentele se deterioreaza de ceva ani, nu de ieri, de azi. Noi ne asteptam la o tendinta de depreciere a cursului de ceva timp", explica Ionut Dumitru.

In ceea ce priveste anul 2020, fostul sef al Consiliului Fiscal spune ca este greu de facut o predictie clara, dar estimarile arata ca, la finalul anului urmator, un euro ar putea ajunge la 4,9 lei. Insa, spune el, este posibil ca acest scenariu sa fie destul de cuminte.

"Sunt greu de dat predictii, avem o continuare a deprecierii la 4,9 la finalul anului viitor. Dar este posibil ca acest scenariu sa fie destul de cuminte, raportat la nevoia de ajustare a deficitului de cont curent. Si e de dorit ca ajustarea sa se produca acolo unde trebuie, in politica fiscala.

Daca deciziile din sfera politicii fiscal-bugetare intarzie sa apara si vor fi amanate corectiile pentru dupa alegerile din 2020, adica in 2021, presiunea pe curs se va accentua", considera Ionut Dumitru.

Si analistii CFA Romania estimau recent ca euro va depasi 4,83 lei in urmatoarele 12 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#euro maxim istoric , #curs valutar