Deprecierea leului, cauzata de tensiunea politica - analiza

Vineri, 24 August 2012, ora 22:23
2758 citiri
Deprecierea leului, cauzata de tensiunea politica - analiza

Potrivit unei analize a Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), deprecierea leului a fost strans legata de turbulentele politice interne, fiind mai putin influentata de factorii externi.

Astfel, in perioada cuprinsa intre 31 mai si 31 iulie 2012 scaderea monedei nationale a fost cauzata in intregime de elemente interne. Tendinta regionala in aceasta perioada a fost de apreciere, in timp ce leul s-a depreciat.

In cele sase saptamani care au urmat suspendarii presedintelui pana la inceputul lunii august, leul a scazut cu 4%, in timp ce zlotul si forintul s-au apreciat cu 3, respectiv 2 procente.

Deprecierea leului - 100 de milioane de euro in plus pentru cei cu credite in valuta

Calculul realizat de institutie arata ca, in absenta crizei politice, leul s-ar fi apreciat sau ar fi ramas constant (dat fiind ca BNR are o strategie de mentinere a cursului intre anumite limite; de altfel, interventiile masive ale BNR pe piata valutara nu au reusit sa impiedice deprecierea), se arata in analiza publicata de CRPE.

Aceasta depreciere arata scaderea increderii pietelor financiare in economia romaneasca, scadere alimentata de criza politica si de asteptarile negative legate de anul electoral (alegerile parlamentare din toamna). Batalia deschisa dintre presedintele Basescu si guvernul social-liberal se va transforma cel mai probabil intr-un razboi rece, care va afecta procesul de luare a deciziilor.

Potrivit CRPE, politicienii romani ar trebui sa gaseasca o modalitate de a defini coabitarea si sa o faca functionala, altfel problemele pe termen scurt vizibile in devalorizarea leului se vor transmite economiei reale, ducand la cresterea inflatiei, la declinul consumului si investitiilor si la conditii mai dure de refinantare a datoriei publice.

Pe data de 21 august, Curtea Constitutionala a decis ca referendumul nu a fost valid, astfel ca simplul fapt ca a disparut incertitudinea cu privire la aceasta problema a condus la o apreciere de 0,67% a leului in raport cu euro in doar cateva ore dupa ce decizia a fost facuta publica.

CRPE sustine ca este o dovada ce ilustreaza in mod convingator influenta factorului politic asupra variatiilor cursului de schimb leu/euro.

Tensiunile politice din ultimele luni au avut un impact economic negativ, pe care aceasta lucrare l-a cuantificat pe baza deprecierii leului, se arata in analiza.

CRPE concluzioneaza ca evolutiile din zona euro nu sunt responsabile pentru cresterea incertitudinilor privitoare la stabilitatea macroeconomica a Romaniei, ci mai degraba nesiguranta de pe scena politica si perspectivele ingrijoratoare referitoare la disciplina fiscala si la masurile de stimulare a cresterii economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#depreciere leu criza politica, #depreciere leu tensiuni politice, #depreciere leu referendum Basescu , #curs valutar