Vasilescu (BNR): Leul e sensibil la declaratii politice. Dar o depreciere usoara e normala, in noiembrie

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 17:39
3374 citiri
Vasilescu (BNR): Leul e sensibil la declaratii politice. Dar o depreciere usoara e normala, in noiembrie
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Pe 18 noiembrie - zi in care euro a atins un nou maxim in raport cu leul - consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat ca lucrurile n-ar fi nici pe departe atat de dramatice pe cat le-a prezentat presa.

Leul s-a depreciat, luni, cu 0,62 bani (0,13%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric. Mai exact, la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) un euro a costat astazi 4,7729 lei.

In context, premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa PSD, sustinand ca aceasta problema este cauzata si de deficitul comercial, provocat la randul sau de "politici (social-democrate -n.red.) de nestimulare a volumului de produse si servicii realizate intern si in acelasi timp de stimulare a unei cereri prin cresteri artificiale de venit, care nu au in spate realitatea economica".

Problema este ca deprecierea leului in raport cu euro ar putea continua. Mai exact, potrivit estimarilor avansate de specialisti pentru Digi 24, euro ar urma sa ajunga chiar la pragul de 4,82 lei.

Cu privire la acesta apreciere, consilierul pe probleme de strategie al BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca "numarul cititorilor in stele nu a scazut foarte mult nici in acest an".

In plus, Vasilescu a spus ca lucrurile sunt ceva mai nuantate.

"Plec de la ce se framanta acum pe piata stirilor, anume depreciere record, record istoric la deprecierea leului si asa mai departe. Practic de ieri pana astazi leul s-a depreciat cu o jumatate de ban, iar de la sfarsitul lunii octombrie pana astazi, cu doua zile pana in ultima decada a lunii noiembrie, deprecierea este cu un ban si jumatate. Practic, daca apar cifre in plus sau in minus ele sunt foarte mici si nu sunt de natura sa ne ingrijoreze", a afirmat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

Consilierul BNR a mai spus ca, in noiembrie, se remarca o usoara depreciere a monedelor din regiune - din Ungaria, Polonia sau Cehia - fata de euro.

"De ce este totusi depreciere si nu apreciere? Sau de ce nu sta leul in raport cu valuta pe loc? Din mai multe motive. In primul rand e noiembrie si intotdeauna in noiembrie se produce o usoara depreciere a monedei nationale. Si asta nu se intampla numai in Romania, se intampla si la vecinii nostri, la cehi, la unguri, la polonezi. Si ei au inregistrat o usoara depreciere in aceasta perioada pentru ca in primul rand vine iarna, in al doilea vin sarbatorile si in aceste conditii este o intensificare de importuri.

In acelasi timp, daca vorbim de raportul import-export vedem ca pe intregul an 2019, asa cum a fost si in 2018, asa cum a fost si in 2017, avem o crestere importanta a importurilor in raport cu exporturile, care cresc si ele dar mai incet. Si aceasta duce la un deficit de balanta comerciala, deficitul de balanta comerciala se reflecta in deficitul contului curent si asta se vede pe piata valutara pentru ca deficitul acesta trebuie acoperit de undeva", a mai spus Vasilescu.

Intrebarea este: poate face ceva BNR pentru a stopa aceasta crestere a euro?

"BNR nu-si face publice prognozele, nici interventiile pe piata nu le face. Sunt situatii in care intervine, situatii in care nu intervine. Interventia BNR e cu instrumente multiple, de multe ori inseamna o interventie morala, zanganirea rezervei valutare, care e impresionanta.

Mai e ceva. Vad ca sunt foarte multe comentarii privind declaratiile politice. Leul nostru are o particularitate. E sensibil la declaratii politice dar nu atat mult precum sunt alte monede. Piata noastra valutara este mai putin sensibila si la declaratii politice, si la zvonurile din sfera politicii ", mai spus Vasilescu, citat de Digi 24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#depreciere leu euro Adrian Vasilescu, #BNR depreciere leu euro, #euro curs maxim istoric , #curs valutar