Curs leu-euro Euro scade, dar economistii avertizeaza: cine ameninta leul

Marti, 11 Februarie 2014, ora 13:29
3499 citiri
Curs leu-euro Euro scade, dar economistii avertizeaza: cine ameninta leul

Leul a continuat sa se aprecieze usor fata de moneda euro, cursul de referinta afisat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,4723 lei/unitate, in scadere cu 0,07% fata de sedinta precedenta.

"In mare masura in linie cu asteptarile noastre pentru oscilatii minore ale leului, moneda locala s-a intarit usor ieri, pana aproape de 4,47/EUR.

Evolutia leului impotriva tendintei regionale pe volume foarte scazute sugereaza ca interventiile recente ale bancii centrale au izolat in mare masura moneda locala de climatul extern", au comentat economistii ING Bank.

Totusi, tensiunile interne ar putea afecta activele denominate in lei, considera economistii.

Acestia au mentionat anuntul premierului cu privire la pozitia presedintelui de a nu semna Scrisoarea de intentie catre FMI.

"Acest fapt ar putea conduce la a doua evaluare ratata si credem ca ar creste semnificativ riscul intreruperii actualului acord cu FMI. Desi mai este inca timp pana la dezbaterea din board-ul FMI din martie, premierul ar avea astfel un motiv bun pentru a rupe acordul, miscare care ar creste flexibilitatea executivului.

Incetarea acordului stand-by ar avea un impact limitat, date fiind fundamentele economice imbunatatite ale Romaniei, precum si lipsa de apetit pentru reforma manifestata chiar in cadrul actualului acord", au aratat economistii ING.

De asemenea, ei au facut referire la disensiunile din cadrul USL, ce au culminat cu formarea USD (Uniunea Social Democrata).

"Cresterea incertitudinii politice ar putea afecta pietele, insa partea pozitiva este ca o noua constructie guvernamentala ar fi centrata tot in jurul socialistilor.

Totusi, posibila despartire de liberali ar deschide calea catre potentiale masuri populiste, mai ales daca acordul cu FMI nu ar mai fi in vigoare.

Preferam totusi sa credem ca o economie in revenire va limita nevoia pentru astfel de experimente fiscale", au mai spus economistii.

De asemenea, dolarul american s-a depreciat cu 0,42%, la 3,2713 lei/unitate, iar francul elvetian a scazut la 3,6537 lei/unitate, de la 3,6595 lei/unitate anterior.

In schimb, pretul unui gram de aur a urcat la 134,8864 lei/gram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#depreciere euro, #crestere leu, #dolar american, #franc elvetian, #pret aur, #curs valutar, #Curs BNR , #curs valutar