Cursul ar putea ajunge la 3,9 - 4 lei/euro - ING

Vineri, 25 Martie 2011, ora 12:21
1559 citiri
Cursul ar putea ajunge la 3,9 - 4 lei/euro - ING
Foto: ArhivaFoto.ro

Pe fondul unei cresteri economice usoare si neclare, leul s-a apreciat semnificativ in fata monedei europene, de la mijlocul lunii februarie, insa, potrivit analistilor, este putin probabil ca acest castig sa se bazeze doar pe estimarea de crestere economica si a posibilitatii ca FMI sa aprobe un nou acord cu Romania.

Analistii ING nu exclud posibilitatea unui curs de 3,90 - 4 lei/euro, in al doilea trimestru din acest an, inainte de scaderea inflatiei, in a doua jumatate a anului, se arata intr-o analiza remisa Ziare.com.

Potrivit estimarilor bancii, BNR a vandut 500 - 700 de milioane de euro in luna februarie, provocand primul val de apreciere a leului. De la inceputul lunii martie, insa, castigul monedei nationale s-a bazat pe miscarile din piata.

"Totusi, credem ca banca centrala a continuat sa protejeze leul, chiar si la nivelul de sub 4,20 lei/euro. Decizia de a obtine un leu mai puternic in fata euro poate fi explicata prin surpriza creata de inflatie, pe 14 februarie", se arata in analiza ING.

BNR isi doreste sa reduca inflatia prin intarirea leului, insa acest lucru nu ar fi posibil decat daca am avea un curs oficial de 3,80 lei/euro sau mai mic, fara deprecieri ulterioare ale monedei nationale, potrivit ING.

Este posibil ca achizitia de euro sa se faca la un pret de 4 - 4,05 lei, deoarece banca centrala ramane preocupata de posibilitatea de a exista o volatilitate excesiva a leului. Nu este exclus ca nivelul sa ajunga la 3,9 - 4 lei/euro, spun analistii.

Pe de alta parte, castigurile leului in fata euro ar putea duce la o scadere a exporturilor, care au fost printre putinele surse de crestere economica in ultima perioada. In plus, estimarile de incetinire a cresterii economice in unele tari din zona euro, in special in Germania, inseamna o decelerare a exporturilor din Romania in a doua jumatate a acestui an.

Astfel, un leu foarte puternic ar putea conduce si la o majorare semnificativa a deficitului comercial.

Analistii ING se asteapta ca inflatia sa isi continue ascensiunea pana in luna iunie. Astfel, leul va incepe sa piarda teren in fata monedei unice europene de abia din luna iulie, cand inflatia cauzata de majorarea taxei pe valoarea adaugata, de anul trecut, va incepe sa se reduca.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar