Cursul euro-leu, intre atacuri speculative si interventia BNR - Va exploda din nou?

Vineri, 17 August 2012, ora 07:14
5419 citiri
Cursul euro-leu, intre atacuri speculative si interventia BNR - Va exploda din nou?

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, joi, pentru prima data dupa 6 saptamani, un curs valutar sub nivelul de 4,5 lei/euro. Aceasta apreciere a monedei nationale se datoreaza, in mare parte, interventiei BNR in piata si infuziei de capital strain, potrivit analistilor.

In ultima luna si jumatate, cursul a inregistrat fluctuatii masive. Astfel, pe 5 iulie, cotatia era de 4,4796 lei/euro. Ulterior, dupa ce a fost declansata procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu, cursul a inceput sa urce, atingand un maxim de 4,6481 lei/euro, in data de 3 august.

Dupa data de 29 iulie, cand a avut loc referendumul, s-au calmat si tensiunile de pe scena politica. In consecinta, au scazut si presiunile pe curs, astfel ca acesta s-a redresat, revenind la o valoare apropiata cu cea de dinaintea izbucnirii crizei politice. Joi, BNR a anuntat o cotatie de 4,4924 lei/euro.

Curs euro-leu: Euro scade sub 4,5 lei

Astfel, se confirma afirmatia ministrului Finantelor, Florin Georgescu, care anticipa ca leul isi va inceta declinul dupa sfarsitul lunii iulie.

BNR, salvatoarea monedei nationale

Potrivit analistilor chestionati de Ziare.com, interventia BNR in piata este motivul pentru care leul s-a apreciat.

Presedintele Consiliului Consultativ, Ionel Blanculescu, sustine ca, in aceasta perioada, a avut loc un atac speculativ pe leu, unii jucatori din piata profitand de instabilitatea politica din Romania, pentru a da lovitura si a face profituri mari.

"In cea mai mare parte, cauza deprecierii leului a reprezentat-o modul de actiune a tuturor organizatiilor financiare, banci, fonduri, companii, care pot fi asociate organizatiei de tip speculativ si care au incercat, beneficiind de turbulentele politice din Romania, sa fructifice aceasta stare si sa culeaga foloasele. Ceva asemanator a fost in 2008, la debutul crizei, cand BNR a combatut si atunci un astfel de atac", a mentionat Blanculescu.

Economia, subrezita de referendum. Cum va rezista luptelor politice?

El a mai spus ca modalitatea cea mai eficienta prin care banca centrala a pus capat acestui atac speculativ a fost plafonarea sumei pentru licitatiile repo.

"Aprecierea leului s-a datorat si restructurarii operatiunilor repo, adica atunci cand bancile se imprumuta in lei de la BNR, pentru o saptamana, si ele garanteaza cu titluri de stat. In momentul in care banca centrala a luat in aceasta decizie, valoarea imprumuturilor s-a injumatatit, reducand cantitatea de lei de pe piata, astfel ca speculatorii nu au mai avut cum sa mareasca oferta de lei.

Astfel, cursul a scazut, pentru ca o cantitate mare de lei pe piata inseamna o depreciere a monedei nationale", a explicat analistul.

Aceasta idee este reiterata si de brokerul Radu Profeanu, de la Tradeville, care a afirmat ca o asemenea miscarea este diferita de operatiunile standard de interventie ale BNR-ului, "in mare parte pentru ca acestea "ataca" lichiditatea din piata, marind astfel, pentru un "trader" care este "long" pe perechea euro/leu, riscul de lichiditate".

Cu alte cuvinte, daca nu exista o cantitate mare de lei in piata, speculatorii nu mai au cum sa jongleze cu vanzarile si achizitiile de lei, astfel ca nu mai pot da atacuri speculative.

Radu Profeanu considera ca la aprecierea leului au mai contribuit emisiunea de obligatiuni facuta de BNR pe piata primara, precum si o infuzie de capital pe piata locala din partea fondurilor de investitii din afara.

"Este greu de interpretat cat va mai interveni BNR-ul pe curs. Cred ca populatia si firmele ar trebui sa se obisnuiasca cu mai multa volatilitate a cursului, dar intre timp cursul ramane unul administrat si BNR va continua sa intervina", a continuat broker-ul.

Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, a mentionat ca directia instituita de BNR prin restrangerea lichiditatii "a fost motorul cel mai important pentru leu, ajutat si de o linistire a apelor agitate in mediul politic si de un sentiment global favorabil riscului".

Insa el considera ca BNR nu va mentine pe termen lung plafonul repo, ceea ce ar putea permite reaparitia unor presiuni de depreciere pe curs in trimestrele urmatoare.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, saptamana trecuta, ca va acorda bancilor comerciale cel mult 6 miliarde de lei, in cadrul operatiuii repo, aceasta fiind prima plafonare din ultima vreme a sumei imprumutate bancilor comerciale.

BNR limiteaza suma cu care imprumuta bancile - Se vor scumpi creditele in lei?

De catva timp, BNR anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar institutiile financiare transmiteau ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza.

Ce va face cursul pana la sfarsitul anului?

Avand in vedere ca in toamna sunt alegeri parlamentare, cursul valutar ar putea exploda din nou.

"Traditional, alegeriile au marcat o evolutie ascendenta a cursului valutar. In cazul in care criza zonei euro se va acutiza, vom avea parte de o serie de repatrieri de capital din bancile locale spre sediile-mama, lucru care ar pune presiune pe curs. In acest scenariu, nu ar fi exclus un curs de 4,7 lei/euro", avertizeaza Radu Profeanu.

O prognoza similara este data si de Claudiu Cazacu, care vede ca principalele presiuni pe curs, pana la sfarsitul anului, rezultatul alegerilor si urmatoarea vizita a Fondului Monetar International.

"In linia datelor curente, supuse unor incertitudini mai ridicate decat de obicei,

pentru septembrie-octombrie, cursul ar putea reveni peste 4,6 lei/euro, testand eventual pragul de 4,7 lei/euro", a spus Claudiu Cazacu.

Totusi, o nota mai optimista este data de Ionel Blanculescu, analistul precizand ca evolutia monedei nationale depinde de starea economiei.

"Romania a avut o crestere de 1,2% in 2011, iar pe primul semestru din 2012 a fost de 0,8%, iar probabil va ajunge la un avans de 1%, pe tot anul. Deci vom avea doi ani de crestere economica, deci nu vom avea schimbari majore pe curs, deoarece el este o reflectare a economiei. Moneda nationala va fluctua intre 4,4 si 4,5 lei/euro", a sustinut analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#curs valutar interventie BNR, #cauze apreciere leu, #prognoza curs valutar, #curs valutar alegeri parlamentare , #curs valutar