Daianu: Nu trebuie sa se admita aprecierea leului

Marti, 19 Iunie 2012, ora 19:50
2615 citiri
Daianu: Nu trebuie sa se admita aprecierea leului

Daniel Daianu, consilierul onorific al premierului, a declarat luni ca trebuie ameliorata alocarea resurselor catre "tradeables", respectiv catre bunuri exportabile si care pot inlocui importul, mentionand ca acest lucru se poate face inclusiv prin "netolerarea aprecierii leului in termeni reali".

"Este obligatoriu sa amelioram alocarea resurselor catre "tradeables", catre bunuri si servicii exportabile si care pot inlocui importul. Cum se poate face acest lucru? Exista instrumente, inclusiv prin netolerarea unei aprecieri a leului in termeni reali. Nu trebuie sa se mai admita o apreciere, numai daca am avea castiguri de productivitate extraordinare, care sa se vada in dinamica deficitelor exterioare, adica in diminuarea acestora, atunci se poate. Ar fi si motivat sa se intample asa ceva", a mentionat Daianu, potrivit Money.ro.

Totodata, consilierul onorific al premierului a mai spus ca Romania are nevoie de o economie competitiva, motiv pentru care nu trebuie lasat leul sa se aprecieze in termeni nominali.

"Avem nevoie de o economie competitiva si pentru aceasta nu trebuie sa lasam moneda sa se aprecieze in termeni nominali, Aceasta este lectia pe care asiaticii au extras-o dintr-o criza teribila, vazand si sistemul financiar ca un destabilizator al economiei reale. De aici, obsesia lor pentru a acumula rezerve valutare", a mai spus Daianu.

Potrivit acestuia, in perioada 2005-2008 "am avut o supraapreciere nu numai reala, ci si nominala a leului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#curs valutar, #depreciere leu, #Daniel Daianu consilier Victor Ponta , #curs valutar