De ce se intareste leul printre proteste si tensiuni politice

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 07:19
4924 citiri
De ce se intareste leul printre proteste si tensiuni politice
Foto: Arhiva

Protestele din ultima perioada din tara noastra, asociate cu tensiunile politice accentuate, suprapuse cu problemele din Europa, ar trebui, teoretic, sa zdruncine moneda nationala din plasa de siguranta mentinuta de BNR.

In mod surprinzator insa, departe de a se prabusi, leul chiar s-a apreciat usor, in prezent un euro fiind cotat la 4,33 lei.

Protestele sociale nu mai sperie investitorii ca in trecut, este de parere analistul Lucian Davidescu, astfel incat nu exista un impact direct asupra leului sau primei de risc a Romaniei.

"Nu exista un impact direct foarte puternic asupra cursului valutar si, mai important, nici in cazul dobanzilor sau al riscului de tara. Am vazut, de la inceputul anului, ca valoarea cotatiilor CDS a scazut substantial. Este un fenomen care se explica prin faptul ca tensiunile sociale nu mai sunt o noutate in Europa, asa cum am vazut ca au fost proteste in Marea Britanie, care este o tara de rating triplu A, si nu au fost consecinte majore. Au fost proteste in Grecia, care au depasit orice limita imaginabila, si si-au setat limita de toleranta foarte sus.

Intr-o tara in care nu exista, deocamdata, cocktail-uri Molotov si violente teribile, este putin probabil ca macar o stire sa ajunga sub ochii investitorilor", a spus analistul pentru Ziare.com.

De fapt, leul s-a apreciat semnificativ in termeni reali, in contextul scaderii inflatiei, iar moneda nationala va ramane stabila ca urmare a interventiilor BNR.

"Stabilitatea leului se vede de trei ani si va continua, pentru ca aceasta este tinta principala a bancii centrale, chiar daca nerecunoscuta. Mai mult, putem spune chiar ca leul s-a intarit in ultimii trei ani, pentru ca, desi a oscilat in jurul acelorasi valori, inflatia a scazut, astfel ca, in termeni reali, leul este acum mai puternic. Daca s-ar fi acomodat cu inflatia si ar fi fost stabil, acum cursul trebuia sa fie undeva la 4,5 pentru un euro", a explicat Davidescu.

"S-a vazut acest fenomen in cazul Poloniei, de exemplu, unde, in conditiile acomodarii inflatiei si politicii de neinterventie a bancii centrale poloneze, zlotul, care este cumva la paritate cu leul, in mod traditional, a ajuns de la 5 unitati pe euro la 3,8 si acum inapoi la 4,5. Am vazut, astfel, si volatilitate mai mare si cum s-a asezat la un nivel mult mai depreciat decat cel de dinaintea crizei", a adaugat analistul.

Protestele din Romania, prea stinse pentru a influenta cursul

Doar in cazul in care tensiunile interne se vor accentua, vom putea vedea un impact asupra cursului valutar, considera analistul Ionel Blanculescu.

"In mod normal, la nivelul acesta de instabilitate nu ar trebui sa existe un impact asupra cursului. Peste luni de zile, daca instabilitatea se va accentua, adica vor aparea si alte operatiuni pe piata politica, atunci poate. Din punctul meu de vedere, cursul valutar nu ar trebui sa fie afectat de ce se intampla acum in Romania, la dimensiunea fenomenului de astazi", a precizat Ionel Blanculescu pentru Ziare.com.

Nici problemele Greciei nu afecteaza atat de tare cursul valutar, acesta fiind influentat de cererea si oferta de euro.

"Dovada in acest sens este ceea ce exista acum pe piata, neexistand fluctuatii sau volatilitate mai mari decat cele aflate intr-un interval de variatii normal, de 4,1-4,4."

Doar o serie de evenimente interconectate pot afecta evolutia monedei nationale.

"Deocamdata, inca nu sunt probleme. Chiar si daca vom asista la schimbarea guvernului, doar in cazul in care va exista o perioada lunga cateva luni de zile de instabilitate politica, vor fi posibile scaderi de rating si acele scaderi vor conduce la cresterea finantarii interne si externe care va avea, in cele din urma, repercusiuni asupra cursului. Sunt prea multe conditii de indeplinit si nu cred ca se va intampla acest lucru", a conchis analistul.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#curs valutar, #evolutie leu, #proteste Romania, #schimbare Guvern , #curs valutar