Dolarul creste ca Fat-Frumos si ar putea ajunge foarte curand la paritate cu euro

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 07:28
8848 citiri
Dolarul creste ca Fat-Frumos si ar putea ajunge foarte curand la paritate cu euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Dolarul s-a apreciat vertiginos de la victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA incoace, iar analistii sustin ca e posibil ca moneda americana sa ajunga la paritate cu euro in foarte scurt timp.

Contactati de Ziare.com, doi brokeri ne-au dat un raspuns similar:

  • Mihai Nichisoiu, Senior Broker la Tradeville: "Sansa pentru paritate pentru cursul EUR/USD este considerabila. Am putea cobori la paritate sau usor sub in urmatoarele cateva saptamani".
  • Claudiu Cazacu, Chief Strategist la XTB Romania: "In estimarea noastra, este posibil ca euro sa ajunga la paritate cu dolarul in urmatoarele saptamani".

La inceputul anului, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat dolarul la 4,1400 lei/unitate. Insa dupa votul din SUA castigat de Donald Trump, moneda americana a stabilit record dupa record, iar apogeul a fost atins dupa ce banca centrala din SUA a crescut dobanda-cheie. Astfel, vineri, am avut maximul istoric, de 4,3263 lei/unitate, ce marcheaza un avans de 4,3% fata de prima sedinta de tranzactionare din luna ianuarie.

Iar asa cum am precizat anterior, exista mari sanse sa ajunga la paritate cu euro, care a fost cotat de BNR la finalul saptamanii trecute la 4,5210 lei/unitate.

Pe plan international, diferenta e si mai mica, avand in vedere ca raportul euro-dolar e de doar 1,04.

Cum s-a ajuns aici?

Ultima data cand dolarul a ajuns la paritate cu euro a fost in 2003. Ce evenimente au condus la situatia in care cele doua monede au ajuns sa fie din nou umar la umar?

"Dupa victoria surprinzatoare a lui Donald Trump in alegerile prezidentiale americane, naratiunea la nivelul pietelor globale s-a modificat brusc catre posibilitatea unei cresteri economice si a unei inflatii peste asteptari in SUA. Aceasta perceptie a primit un imens sprijin recent, cand pe 14 decembrie Rezerva Federala a anuntat ca ar putea majora dobanda cheie din SUA de trei ori anul viitor, comparativ cu numai doua majorari estimate in toamna", ne-a explicat Mihai Nichisoiu.

Drept consecinta, investitorii si-au scos banii din alte tari si i-au plasat in active americane, in ideea ca vor obtine mai mult profit, gratie semnelor favorabile venite din partea economiei SUA.

Mai mult, banca centrala europeana duce o politica total opusa fata de cea americana.

"In schimb, zona euro primeste inca injectii de lichiditate de 80 de miliarde de euro pe luna, ce vor scadea la 60 de miliarde din aprilie. Aceasta diferenta de abordare monetara cu efect asupra dobanzilor ar putea impinge euro in jos, spre paritate.

Un risc suplimentar, care ar putea face ca dolarul sa devina mai scump decat euro, poate fi indus de situatia politica din Italia sau de alegerile din Franta de anul viitor", a aratat Claudiu Cazacu, care a tinut sa precizeze ca estimarile sale reprezinta opinii personale, nu recomandari de tranzactionare.

Ne va salva luna decembrie?

I-am intrebat pe specialisti daca decembrie, o luna care e de regula favorabila leului, ar putea avea vreo influenta asupra cursului valutar si de data aceasta.

"Foarte probabil, cursul EUR/RON va continua sa fie stabil in jurul nivelului 4,50 la finalul acestui an. In schimb, USD/RON poate urca spre acelasi nivel 4,50 in urmatoarele cateva saptamani, in conditiile in care EUR/RON ramane stabil, iar EUR/USD atinge paritatea", a opinat Mihai Nichisoiu.

Pe de alta parte, Claudiu Cazacu sustine ca acest sfarsit de an e putin diferit, caci exista unele incertitudini referitoare la constructia bugetului si implicit la estimarea deficitului pentru 2017.

"Pietele financiare asteapta mai multa claritate in legatura cu noul guvern si politicile sale. (...) Temporar, inainte si dupa Craciun, am putea avea episodice aprecieri ale leului, dar riscul de depreciere devine, ulterior, relevant", a atras atentia Claudiu Cazacu.

Cine pierde, cine castiga

Pentru romani, un dolar puternic nu reprezinta o veste tocmai buna. Asta pentru ca va duce la scumpirea unor produse la inceputul anului viitor. Astfel, pretul pentru electronicele si electrocasnicele importate din China va creste cu 10-20%, potrivit estimarilor Cel.ro remise Ziare.com.

De asemenea, cuplata cu avansul cotatiei titeiului, aprecierea dolarului va duce si la scumpirea carburantilor, daca viitorul Guvern nu va anula supraacciza de 7 eurocenti pe litru.

Afla mai multe detalii despre scumpirile de la inceputul lui 2017

Pe de alta parte, vor avea de castigat companiile care exporta in SUA, insa acestea sunt destul de putine, caci Statele Unite nu se numara printre cei mai mari parteneri de comert ai nostri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#dolar paritate euro, #curs euro dolar, #aprecere dolar, #solar maxim istoric, #dolar maxim , #curs valutar