Leul, afectat serios de caderea Guvernului. Cum va evolua in continuare?

Marti, 01 Mai 2012, ora 08:14
3561 citiri
Leul, afectat serios de caderea Guvernului. Cum va evolua in continuare?
Foto: Arhiva

In prima zi de tranzactionare dupa caderea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, evolutia monedei nationale a fost cea anticipata de analisti si considerata normala intr-un astfel de context.

Curs euro-leu Leul, la un nou minim istoric - ce va face Ponta?

Deprecierea leului in raport cu moneda unica dupa votarea motiunii de cenzura poate fi numita "semnificativa" doar in raport cu miscarile precedente. Daca pe tot parcursul saptamanii trecute, cursul a variat in jurul nivelului de 3,37 lei/unitate, luni, moneda euro a urcat la 4,3970 lei, in crestere cu 2,23 de bani fata de sedinta precedenta, cotatia reprezentand un nou nivel maxim istoric.

Inca sub nivelul de 4,4 lei/euro, desi vineri, ziua votarii motiunii, cursul a strapuns aceste prag, psihologic, pe piata interbancara, reflectand reactia imediata a pietei la un nou varf al instabilitatii politice prelungite.

Leul a beneficiat, insa, de o noua interventie in forta a bancii nationale, care pare sa actioneaze in scopul eliminarii socurilor din calea deprecierii leului, caci aceasta este tendinta evidenta pe care se afla moneda nationala in ultimii cinci ani.

Cat plateste BNR pentru stabilitatea leului ?

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, deprecierea leului in acest moment este o consecinta normala a unui fenomen politic neobisnuit.

"Este absolut firesc, a picat Guvernul. Este ceva iesit din comun si e normal sa vedem asta si pe piata valutara. Nu este insa nimic de natura sa creeze panica", a spus Adrian Vasilescu.

Pe de alta parte, "taxarea" leului pe pietele valutare poate indica nu doar reactia la schimbarea conducerii politice, ci si ingrijorarile investitorilor cu privire la intentiile viitorului Guvern al Romaniei, ai carui membri au criticat, din Opozitie, vehement politicile vizand disciplina fiscala desfasurate in cadrul acordului preventiv cu institutiile internationale.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat ca masuri precum restituirea pensiilor retinute neconstitutional si reintregirea salariilor reprezinta prioritati ale Executivului, "chiar daca acest lucru presupune o modificare a tintei de deficit".

Insa abaterea de la disciplina fiscala nu este vazuta cu ochi buni de catre jucatorii de pe pietele internationale.

"Cresterea substantiala a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativa de la programul de consolidare fiscala, fie inainte fie dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului", a avertizat agentia de evaluare financiara Fitch.

In continuare, volatilitatea leului pe pietele valutare va fi determinata in mare masura de mesajul trimis de noua guvernare, prin forma pe care o vor lua planurile sale, de continuarea sau nu in aceiasi parametri a relatiei cu FMI si de capacitatea de a rezista tentantiei aplicarii unor masuri populiste in campania electorala.

Romanii cu credite in euro

Leul se depreciaza incet, cu zecimi de ban, dar sigur. Iar acest fenomen este resimtit in special de romanii cu venituri in lei care au contractat credite in euro in perioada premergatoare crizei financiare si economice. Astfel, daca o rata de 300 de euro era in 2007 echivalentul a 1.001,19 lei, calculat la cursul mediu de 3,3373 lei/unitate, in doar patru ani, rata lunara a urcat la 1.319,1 lei, avand in vedere cotatia de 4,3970 lei/unitate.

Nu sunt incluse variatiile indicatorului Euribor, in cazul imprumuturilor cu dobanda variabila, sau eventualele modificari ale structurii de costuri operate de institutiile financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#evolutie curs leu euro, #depreciere leu, #nivel maxim leu euro, #curs leu euro, #masuri economice guvern Ponta , #curs valutar