Leul, cea mai slaba evolutie din UE de la inceputul anului. Care sunt tendintele

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:36
1940 citiri
Leul, cea mai slaba evolutie din UE de la inceputul anului. Care sunt tendintele

Dupa primele trei trimestre din 2012, dintre monedele din UE, leul este singura care a marcat o scadere fata de euro, inregistrand, in acelasi timp, cea mai mare depreciere comparativ cu dolarul american.

"Devalorizarea leului trebuie pusa in special pe seama evenimentelor de natura politica ce au avut loc in Romania in acest an (schimbari de guverne, manifestatii de strada, criza politica din vara etc).

Investitorilor nu le place instabilitatea, iar daca perspectiva alegerilor parlamentare din acest an va accentua tensiunile politice si va genera manifestari abrupte, atunci este foarte probabil ca leul sa treaca semnificativ peste nivelul de 4,6 lei pentru un euro, in lipsa unor interventii consistente prin mecanismele BNR", a aratat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania.

De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii septembrie, leul a scazut cu 4,74% fata de dolarul american si cu 4,92% fata de euro.

La polul opus, forintul maghiar si zlotul polonez

La polul opus al performantelor se situeaza forintul maghiar si zlotul polonez, care au inregistrat cresteri "pe toata linia": dupa primele trei trimestre din 2012, la nivelul tarilor din UE, cele doua monede au avut cele mai mari cresteri fata de euro si s-au apreciat semnificativ inclusiv comparativ cu dolarul american: forintul a crescut cu 8,63% fata de euro si cu 8,47% fata de moneda americana, iar zlotul cu 7,71% comparativ cu moneda unica europeana si, respectiv, cu 7,12% fata de dolarul american.

"Forintul a fost ajutat in acest an atat de increderea investitorilor ca guvernul de la Budapesta va incheia in cele din urma un acord financiar cu institutiile internationale, cat si de o corectie fireasca dupa deprecierea masiva de la inceputul lui 2012. In ceea ce priveste zlotul polonez, aprecierea se datoreaza increderii investitorilor in economia Poloniei si in capacitatea autoritatilor de la Varsovia si a sectorului privat polonez de a gasi solutii pentru a trece peste problemele pe care le induce criza din zona euro", a precizat Victor Safta.

Chiar daca economia poloneza a incetinit puternic (in trimestrul al doilea PIB-ul a crescut cu 2,4%, fata de 3,5% in primele trei luni), Polonia se va diferentia din nou in mod pozitiv si va evita confortabil recesiunea: prognoza de crestere economica este de cca 2,5% pentru acest an si 2-2,5% pentru 2013.

De ce a crescut euro

In ceea ce priveste evolutiile raportate la luna septembrie, o serie de masuri au sustinut o consolidare a monedei unice europene fata de monedele majore: avizul favorabil dat de Curtea Constitutionala Federala a Germaniei pentru participarea Guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, programul nelimitat de achizitii de obligatiuni anuntat de Banca Centrala Europeana etc.

In septembrie, euro a crescut si fata de majoritatea monedelor din UE, respectiv cu 1,25% fata de coroana suedeza, 1,19% fata de leu, cu 1,13% fata de coroana ceha, cu 0,52% fata de forint si cu 0,4% comparativ cu lira sterlina. Zlotul polonez "a facut opinie separata", apreciindu-se cu 1,21% fata de moneda unica europeana.

"Ne asteptam la multa volatilitate in piata in ultimul trimestru din an, intrucat atat Europa, cat si SUA au pasi importanti de facut pana la sfarsitul anului, din punct de vedere politic si economic. Leul, la randul sau, ramane volatil, intr-un context care atrage atentia speculatorilor gata sa exploateze un semnal de depreciere; faptul ca 'BNR vegheaza' desigur ca tempereaza avantul", a aratat Victor Safta.

C.S.

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#curs valutar leu euro, #evolutie leu, #depreciere leu, #leu dolar , #curs valutar