Leul inghenuncheaza in fata dolarului, in martie

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 20:23
2155 citiri
Leul inghenuncheaza in fata dolarului, in martie

Leul si forintul maghiar au inregistrat cele mai mari deprecieri fata de dolarul american, in luna martie, potrivit unei analize realizate de Noble Securities.

Astfel, leul s-a depreciat cu 2,8 la suta, in perioada 1 - 26 martie, fata de dolar, iar forintul cu 4,7 procente, se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

De asemenea, de la inceputul anului pana pe 26 martie, deprecierea monedei nationale fata de cea americana a fost de 1,8 la suta.

De la inceputul lunii curente, euro a scazut cu aproximativ 1,5% in fata dolarului, pe fondul unui plus de incredere din partea investitorilor pentru moneda americana.

In acelasi interval, zlotul polonez a scazut cu 2,3%, coroana ceha cu aproape 2%, iar alte monede din UE s-au depreciat, la randul lor, in diferite proportii mai mici de 2%. Lira sterlina a incheiat intervalul cu o valoare aproape egala cu cea de la deschiderea acestuia.

Cresterea dolarului american a avut loc pe fondul unor rezultate pozitive ale economiei americane din ultima vreme (in ceea ce priveste piata muncii, sectorul imobiliar etc).

"In acelasi timp, insa, aprecierea monedei americane in raport cu euro a exprimat reactia pietei la criza din Cipru si efectele asupra monedei unice europene. Nu cred ca putem inca sa estimam efectele pe termen mediu si lung ale acestei crize. 'Actorii' sai au iesit 'sifonati' atat din cauza situatiei in care s-a ajuns in Cipru (cu magazine la limita de a fi aprovizionate, populatia si firme fara cash etc), cat si ca urmare a precedentului creat prin taxarea unor depozite bancare", a declarat Victor Safta, director general Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

In 2013, pana pe 26 martie, comparativ cu dolarul american, lira sterlina a scazut cu circa 6,6%, coroana ceha si zlotul polonez cu cca 5,2%, iar euro s-a depreciat cu 2,5%.

"In contextul actual, este greu de intrevazut o corectie majora a euro sau a celorlalte monede din UE fata de dolar. Ca si evolutii economice in urmatoarele luni, este mult mai probabil ca o serie de indicatori americani sa isi continue parcursul favorabil, in timp ce o serie de tari din UE si mai ales zona euro nu intrevad inca relansarea economica, iar modalitatile de rezolvare a unor eventuale crize devin 'creative' intr-un sens 'sensibil' pentru investitori, dupa cum s-a vazut recent", a conchis Victor Safta.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#depreciere leu dolar, #depreciere forint dolar, #apreciere dolar leu , #curs valutar