Leul nu face insolatie pe vara, dar umbrela BNR va fi mai ingusta

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 13:00
2320 citiri
Leul nu face insolatie pe vara, dar umbrela BNR va fi mai ingusta

Leul s-ar putea deprecia usor in aceasta vara, in contextul in care situatia va ramane tensionata in Europa, iar capacitatea de interventie a BNR va fi limitata de cresterea nevoilor de finantare ale statului.

"Avem prognoze de 4,50 lei/euro, pentru finalul lunii acesteia, si de 4,55 lei/euro pentru finalul lunilor urmatoare, iulie si august, in conditiile in care euro s-a tranzactionat, pentru scurt timp, la 4,59 lei.

In contextul in care tensiunile din Europa probabil vor persista, colegii nostri care se uita la perechea euro/dolar considera ca dolarul va mai castiga in fata euro, in urmatoarele doua trimestre, prognozand valori de 1,15 dolari/euro. Intr-un asemenea context, si leul ar fi supus unui proces de depreciere", a spus Vlad Muscalu, economist senior in cadrul ING Bank, pentru Ziare.com.

Leul se va afla pe o tendinta de depreciere si fata de dolarul american in perioada urmatoare, a precizat acesta.

In acelasi timp, banca centrala va avea o capacitate de interventie ceva mai limitata decat in trecut, considera economistul.

"Spre deosebire de perioada 2008-2009, cand am vazut presiuni semnificative stopate, cel putin temporar, de catre banca centrala, credem ca, de data aceasta, spatiul de manevra al BNR este mai limitat de faptul ca nu poate pune presiune excesiva asupra pietei monetare, ca urmare a nevoilor de finantare ale statului, mult mai ridicate.

BNR probabil se va gandi sa nu foloseasca o cantitate foarte mare din rezervele disponibile, existand riscul ca situatia sa se deterioreze si sa aiba nevoie de acele rezerve valutare si pentru a sustine posibile episoade de tensiune in cadrul sistemului bancar", a adaugat Vlad Muscalu.

Pe de alta parte, deciziile pe care le pot adopta principalii jucatori de pe piata europeana determina imprevizibilitate in ceea ce priveste miscarile leului, acesta putand chiar sa se aprecieze, desi mai putin probabil, este de parere analistul Aurelian Dochia.

"Vara e, de obicei, o perioada mai linistita, in care nu se produc miscari prea mari pe monede, dar anul acesta nu e un an ca oricare altul si, intrucat la nivel european se intampla multe lucruri, este posibil ca si in privinta leului sa avem surprize. Insa nu poti sa spui in ce directie se va indrepta leul. Se poate deprecia sau se poate aprecia. E mai putin probabila a doua tendinta, dar nu poate fi exclusa", a spus analistul pentru Ziare.com.

El a mentionat ca sunt multe decizii care pot fi luate la nivel european, inclusiv de Banca Centrala Europeana, care sa miste cursul euro in raport cu alte monede, inclusiv in raport cu leul.

Cursul valutar, creditele si exportatorii

Deprecierea leului ii afecteaza in special pe romanii cu credite in valuta. Dintr-un total de 104,5 miliarde de lei credite acordate persoanelor fizice, 56,2 miliarde de lei reprezinta credite in euro, iar aproape 14 miliarde de lei imprumuturi in alta valuta, conform statisticilor BNR.

Pe de alta parte, intarirea monedei euro ii avantajeaza pe exportatori, insa avantajele sunt limitate.

"Pentru exportatorii care au cheltuieli strans legate de euro, daca ai si intrarile de materii prime si salarii indexate, atunci, practic, nu castigi nimic dintr-o devalorizare. Dar cred ca sunt destul de putini exportatori care sa aiba cheltuielile atat de strans corelate cu euro", a explicat Aurelian Dochia.

In acelasi timp, reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) sustin ca, in pofida beneficiilor pe termen scurt ale presiunilor de depreciere ale monedei nationale, pe termen lung instabilitatea cursului valutar poate afecta planurile de afaceri.

"Pentru exportatori, mai important decat cursul marit, dar instabil, este un curs relativ constant", au spus acestia intr-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#evolutie curs valutar, #evolutie leu euro, #curs leu dolar, #BNR curs valutar, #curs valutar romani credite , #curs valutar